Още по темата

„Ако бъдем принудени да защитим себе си или нашите съюзници, няма да имаме друг избор, освен тотално да унищожим Северна Корея”, заяви американският президент Доналд Тръмп в първата си реч пред Общото събрание на ООН.

Той подчерта, че „САЩ имат огромна сила и търпение” и се надява, че няма да се стигне до военно решение на проблема със севернокорейската ядрена програма.

САЩ втвърдиха тона, Тръмп се подиграва на Ким Чен Ун

САЩ отстъпи пред КНДР, Пхенян със заплаха: Ще изпитате болка

Когато САЩ изравни Северна Корея със земята

Тръмп нарече лидера на КНДР Ким Чен-ун: „човека ракета”, който е на „самоубийствена мисия за себе си и своя режим”.

Силна шумотевица изпълни зелената мраморна зала на Общото събрание на ООН, когато Тръмп произнесе най-острото си предупреждение, отправяно досега към Северна Корея, чиито тестове на балистични ракети и ядрени опити предизвикаха повсеместно безпокойство.

„Няма да имаме друг избор, освен напълно да унищожим Северна Корея, ако тя не даде заден ход”, каза Тръмп. „Ракетният човек е на самоубийствена мисия - за него и за режима му”, добави президентът и призова държавите членки на ООН заедно да изолират правителството на Ким, докато не спре с „враждебното” си поведение.

Президентът на САЩ благодари на Русия и Китай за това, че са подкрепили новите санкции на ООН срещу Пхенян.

„Време е нациите по света да се противопоставят на един друг безумен режим, който свободно говори за масови убийства”, критикува Тръмп правителството на Иран. Той нарече сделката за иранската ядрена програма „една от най-лошите” в историята на САЩ.

Американският президент също така подчерта, че са наложени тежки санкции на социалистическото правителство на Венецуела. Тръмп заклейми „неприемливата ситуация“ в „социалистическата диктатура“ Венецуела, предаде Франс прес.

„Не можем да останем със скръстени ръце. Като добри приятели и съседи, ние и всички други трябва да си поставим за цел да им помогнем да си върнат свободата, да си възстановят държавата, да си възвърнат демокрацията“, каза той.

САЩ са готови да предприемат „по-нататъшни действия“, ако режимът на Николас Мадуро „продължи да налага авторитарно управление“, добави държавният глава.