53

Б орбата с климатичните промени е едно от най-големите предизвикателства, пред които човечеството някога се е изправяло. Учените непрекъснато алармират, че ако не бъдат взети спешни мерки за ограничаването на парниковите газове, които се отделят в атмосферата в резултат на човешката дейност – като въглероден диоксид, метан и азотен оксид, последиците ще са катастрофални.

Въпреки това, някои хора все още не вярват, че климатичните промени са реален проблем. Необходимостта от по-добра информираност на обществото по този въпрос и полагането на повече усилия за ограничаването на фалшивите новини и дезинформацията е един от основните акценти в доклада „Климатичното предизвикателство за България“, изготвен от WWF България с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“.

„По отношение на климата е изграден един от най-сериозните научни консенсуси в историята на човечеството. 99,7 процента от всички учени, които се занимават с природни науки, свързани с климата, считат, че случващите се промени са причинени от човека“, отбелязва Апостол Дянков, който е старши експерт от WWF България и един от авторите на доклада.

Сред темите, засегнати в него, са притеснителните прогнози за глобалното затопляне,  мерките, които трябва да бъдат взети за ограничаването на емисиите на парникови газове, както и плановете на Европа да стане климатично неутрална до 2050 г. Специално място в доклада е отделено на илюстрациите, дело на Теодор Георгиев. С тяхна помощ експертите се опитват да отговорят по разбираем начин на някои от най-често задаваните въпроси и да развенчаят едни от най-разпространените заблуди и митове, свързани с темата за климатичните промени. 

Източник: WWF България

Ролята на слънчевата радиация

Несъмнено, дългосрочната променливост на климата на нашата планета зависи от вариациите на слънчевата активност и периодичните промени в земната орбита. Именно те причиняват ледникови периоди и са известни като цикли на Миланкович (терминът е кръстен на сръбския геофизик и астроном Милутин Миланкович. През 1920 г. той изказва хипотеза, според която вариации в наклона на оста, ексцентрицитета и прецесията на земната орбита водят до периодични изменения в слънчевото лъчение, достигащо до нашата планета, което на свой ред влияе върху климата). 

Слънчевата активност се е увеличила осезаемо в периода 1750 – 1980 г., но тук трябва да се отбележи нещо много важно – ефектът от това е приблизително 50 пъти по-слаб от този на емисиите на въглероден диоксид. Освен това, от 1980 г. слънчевата активност е намаляла, докато температурите не спират да се покачват. Учените са единодушни, че глобалното затопляне не е свързано по никакъв начин с настоящата ни позиция в орбиталните цикли на Земята. 

Климатичните промени са нещо напълно естествено

В историята на нашата планета са известни няколко случая на бързи промени в климата, довели до катастрофални последици. Преди 55 млн. години, например, в резултат на повишаването на температурата с около 5 градуса в продължение на хиляди години, изчезнали редица океански видове. Сегашното покачване на глобалните температури и количествата въглероден диоксид в атмосферата, обаче, се случва десетки пъти по-бързо от естественото изменение на климата.

Това представлява огромен проблем за човечеството – и особено за селското стопанство, което понася тежки щети.  „Никой не оспорва факта, че това не е първият път, в който се случват подобни дестабилизиращи процеси. Това, обаче, е първият път, в който те са причинени от нас и съответно води до такива последици, които в миналото са предизвикали глобални изчезвания на видове“, подчертава Дянков. 

Вулканите причиняват глобалното затопляне? 

Вулканичните изригвания действително отделят въглероден диоксид и други газове в атмосферата, които имат потенциала да въздействат върху климата. Редица проучвания, обаче, показват по неоспорим начин, че хората отделят между 40 и 100 пъти повече въглероден диоксид от всички вулкани на Земята, взети заедно. В интерес на истината, най-големите вулканични изригвания през последните десетилетия са изхвърлили толкова въглероден диоксид в атмосферата, колкото хората отделят само за няколко часа. Нещо повече – въглеродният диоксид, който човечеството отделя за 10 години, е съизмеримо с това, изхвърлено при едни от най-катастрофалните изригвания и метеоритни удари в историята на планетата ни. 

Водната пара също е парников газ

Всеки ученик знае, че облаците се образуват от водна пара. Те имат двоен климатичен ефект – от една страна поглъщат топлината, а от друга – блокират слънчевата светлина. Водната пара е краткотраен газ и няма как да се натрупа в атмосферата. Тя няма нищо общо с въглеродния диоксид и други дълготрайни парникови газове, които могат да останат в атмосферата в продължение на години или дори векове.

Данните, с които учените разполагат, са особено притеснителни – в момента концентрацията на въглероден диоксид е най-високата за последните 14 млн. години. Основните причини за това са обезлесяването и изгарянето на изкопаеми горива. Между 30 и 40 процента от въглеродния диоксид, отделян от хората, се разтваря в океаните, което променя тяхната киселинност. 

Източник: WWF България

Застрашена ли е България? 

Климатичните промени са глобален проблем, последиците от който няма как да подминат нашата страна.

„Въпреки очевидните доказателства, все още има известна неяснота относно усложненията, които те ще имат за България. Много българи нямат представа в кои сектори е необходимо да бъдат предприети важни политически действия. По тази причина, една от целите на изготвения доклад е да изясним какво представляват климатичните промени и какви са едни от най-често срещаните заблуди и митове, свързани с въпросната тема“, отбелязва директорът на фондация „Конрад Аденауер“ България Торстен Гайслер. 

Прогнозите за нашата страна не са никак благоприятни. Ако не бъдат спрени емисиите на въглероден диоксид, температурата на въздуха може да се повиши с между 2 и 4 градуса до 2100 г. Това би довело до зачестяване на опасните топлинни вълни, а през лятото ще има по около 40 тропически нощи – т.е. такива, в които температурата не пада под 20 градуса. Горските пожари са се увеличили драстично от 1990 г., а наводненията вече засягат около 80 000 българи и причиняват щети в размер на около 350 млн. евро всяка година.

В същото време, общият брой на валежите през летните месеци ще намалее с между 10 и 20 процента. Това ще доведе до продължителни суши, които ще имат крайно негативен ефект върху земеделието.

Коментари 53
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

53 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Борисов:&nbsp;Главчев и Радев носят цялата&nbsp;отговорност</p>

Борисов: Главчев и Радев носят отговорност, ако изберат друг за външен министър

България Преди 9 минути

Това заяви лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 16 минути

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 1 час

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 1 час

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 4 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 4 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 4 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 11 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко