Още по темата

Той е бил по целия свят, в космоса и на Еверест. През последните 80 години олимпийският факел е превозван от стотици хиляди хора и е пътувал на всяка възможна форма на транспорт, но най-вече пеш и тичайки. 

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА РЕПЕТИЦИЯ ОТ ПАЛЕНЕТО НА ОГЪНЯ ЗА ИГРИТЕ ПРЕЗ 2018

Олимпийският пламък се появява за първи път в модерната епоха в Амстердам през 1928 г. с изглед към Олимпийския стадион. Едва през 1936 г. в Берлин се провежда първата щафета с него - зад това стои спортният теоретик Карл Дием.

Вижте във видеото премеждията с огъня в Рио на миналогодишните летни игри. 

Пламъкът се пали в Олимп, Гърция, по същия начин, както в древни времена, с помощта на параболично огледало, отразяващо лъчите на слънцето. Мястото не е случайно - така се изтъква връзката между древните и модерните олимпийски игри

Това ще се случи пак утре - в 12.00 ч.

в родината на Олимпийските игри - в древна Олимпия ще се проведе церемонията по запалване за Зимните олимпийски игри през 2018 в Пхьончхан (Южна Корея). Церемонията ще бъде придружена от паралелни културни събития.

След седем дни на гръцката територия, олимпийският огън ще бъде предаден на организационния комитет на Южнокорейските Зимни Олимпийски Игри. Церемонията по предаването ще се проведе на 31 октомври на атинския стадион "Панатинаикос".

Олимпийският огън излиза в открития Космос

Откриват игрите в Рио 

23-ти Зимни Олимпийски игри ще се проведат в Пхьончхан от 9 до 25 февруари 2018 година.

Олимпийският огън се пренася до стадиона на олимпийските игри най-вече с щафета.

Внасянето му в стадиона е кулминационният момент по време на откриването на олимпийски игри. 

Той символизира огъня, който Прометей откраднал от древногръцкия бог Зевс.

В древна Гърция, където се организирало и първото подобно събитие, имало назначени двама специални човека, които се грижели пламъкът да не изгасне, докато не приключат Игрите.

Подобен огън бил използван за първи път в историята на модерните Олимпийски игри през 1928 година в Амстердам, където те се състояли тогава. Колкото и необичайно да ни се струва, щафетата с пламъка е започнала още по-късно. Чак през 1936 година на Летните игри в Берлин. Въпреки че много легенди твърдят, че олимпийският огън е бил поддържан от тогава до сега и винаги е горял – това не е вярно. Просто физически няма кой да поддържа огън толкова време.