Още по темата

Светът е изправен пред „мрачно бъдеще“, ако не успее да се справи с климатичните промени и неравенството, смята изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

ВИЖТЕ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ В СНИМКИ

„Ако не решим тези въпроси… ще се изправим пред едно мрачно бъдеще в следващите 50 години“, каза тя по време на икономическа конференция в саудитската столица Рияд.

Учени: Светът има 3 години да спре глобалното затопляне

Времето ще започне да убива повече в Европа

Смъртоносните жеги са по-близо, отколкото очаквахме

По отношение на климатичните промени Лагард заяви, че светът ще се „изпече“, ако не бъдат взети „критични решения“ по въпроса.

През 2015 г. около 195 държави подписаха Парижкото споразумение за климата, което предвижда намали парниковите газове, за да се предотврати увеличаването на температурите с повече от 2 градуса за 50 години.

Източник: Thinkstock/Guliver

През юни американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от договора, тъй като според него той не е икономически изгоден за страната. Редица световни лидери и активисти критикуваха решението му.

В своето изказване Лагард

призова и за справяне с неравенството, както между половете, така и между държавите.

По думите ѝ, ако светът иска бъдеще, което „прилича повече на утопия, а не на антиутопия“, то той трябва да се справи с тези въпроси.