Още по темата

Режисьорът Оливър Стоун въстана в четвъртък срещу явлението „Покемон Гоу” (Pokemon Go), което според него може да доведе до нов вид „тоталитаризъм”, заради „нивото на проникване” в личния живот на хората.

В първия ден на голямото събитие от света на анимацията „Комик-кон” (Comic-Con 2016) в Сан Диего, режисьорът заяви, че явлението „Покемон Гоу” е част от по-широката култура на „капитализъм на контрола”.

Освен това шейсет и девет годишният Оливър Стоун представи новия си филм „Сноудън”, биографичен киноразказ за „вдигащият тревога”, който разкри размаха на програмите на американските разузнавателни агенции за наблюдение. Филмът излиза в САЩ на 16 септември.

По отношение на „Ниантик” (Niantic Inc.) - създателите на „Покемон Гоу”, Стоун коментира:

„Това е компанията с най-голям ръст, регистриран до сега и те инвестираха огромни суми в това, което може да се нарече наблюдение, т.е „извличане на данни”.

„Те изследват данните на всички хора… за да знаят какво ще си купите, какво обичате и преди всичко вашето поведение”, посочи режисьорът, който има три награди „Оскар”.

Играта с разширена реалност, пусната на 6 юли, бързо се превърна в сензацията на годината, въпреки че е силно критикувана, защото изисква от участниците достъп до тяхната „Гугъл” (Google) история и до техните електронни пощи.

„Покемон Гоу” е обвинявана също за вълна от престъпления, нарушения на движението по пътищата в цял свят.

„Вие ще станете свидетели на нова форма на, искрено ви казвам, общество от роботи, в което те ще знаят как ще се държите. Това се нарича тоталитаризъм”, предупреди Оливър Стоун.

„Покемон Гоу” беше пусната първо в САЩ, а от днес и в Япония. Тя работи с картите на мобилното приложение „Гугъл мапс” (Google Maps) и камерите на смартфона. Колкото повече хора играят на едно и също място, по едно и също време, толкова повече покемони „произвежда” играта.

Целта на играта, която е комбинация между виртуална и истинска реалност, е всеки треньор да събере максимално количество покемони, да ги тренира, да се бие с тях и да печели битки за своя отбор.

Покемоните са малки фантастични животни, които могат да се бият, да еволюират и да защитават своите „покемон треньори” от „нападатели”.

Руски министър предложи да се лансира "Чебурашка" заради увлечението по "Pokemon Go"

Каква е тази Покемон истерия и как реагираме ние във "Фейсбук"

Нова игра за смартфони превзе света

Играта използва карта на града, в който живее даденият играч. Така, посещавайки реални места, той може да намира покемони във виртуалното пространство със смартфона си. Тоест всеки играч трябва да обикаля из града, за да събере максимален брой от виртуалните същества.

Тези дни Националният център за кибер сигурност на Япония отправи призив към хората да спазват необходимите предпазни мерки, когато играят „Покемон Гоу”. Играчите се предупреждават да не играят по време на движение, особено в близост до железопътните линии, да се въздържат от ловене на покемони при шофиране или колоездене, да не влизат в места с ограничен достъп, дори ако приложението на телефоните им е открило там покемон.