Още по темата

Бившият външен министър на Сърбия и настоящ кандидат за поста на генерален секретар на ООН Вук Йеремич замесен в афера за десетки милиона евро, съобщи БГНЕС.

Според данните на разследващите, той е участвал в разпределението на средствата от черната каса в Демократическата партия по времето на Борис Тадич.

Твърди се, че той е едно от знаковите лица, свързани с присвояването на въпросните средства:

"Йеремич е бил последният човек, който е имал поглед върху движенията в черната каса", се твърди в местната преса.

От там издават и повече от разследването, а именно, че парите са се събирали през 2010 година по личната заръка на Йеремич и Тадич.

Според официалната информация с тях е трябвало да се помогне на дясната ръка на американския президент Барак Обама Рам Емануел, който тогава се състезава за поста градоначалник на Чикаго.

Тадич и Йеремич смятали по този начин да получат американска подкрепа за тяхната партия и те да останат на власт и след изборите от 2012 година.

Рам Емануил печели изборите, но така и не се стига до финансови взаимоотношения и ангажименти с Демократическата партия на Тадич и Йеремич:

" Така или иначе никога не се разбра къде отидоха тези пари. Но, най-големите съмнения паднаха върху Йеремич, който имаше пряк контрол върху черната каса. Много бързо след това Йеремич напусна партията и създаде неправителствена организация, за която не каза от къде има средствата за нейната дейност", се казва още в разследванията на журналистите в Сърбия.