Още по темата

Няколко стотин души се събраха пред парламента в Белград, за да почетат жертвите от клането в Сребреница.

Навършват се 21 години от масовото избиване на босненски мюсюлмани през 1995-та година.

Хората запалиха свещи и поставиха номерирани знаци, които показват броя на известните до момента жертви, които вече са 8372.

Клането в Сребреница бе признато от Международния трибунал и Международния съд в Хага за геноцид. Всяка година на 11 юли в Мемориалния комплекс Поточари се погребват новите идентифицирани останки на жертвите от клането в Сребреница, ексхумирани от масови гробове.

Нападението на защитената от ООН зона Сребреница от босненските сръбски сили започва на 6 юли 1995 г. и завършва пет дни по-късно с влизането на босненските сръбски сили, водени от Ратко Младич, в града. По това време в града бе разположен холандски батальон от силите на ООН. До 19 юли войниците под командването на Младич избиха систематично над 8300 мюсюлмански мъже и момчета и за два дни депортираха около 30 000 жени и деца.

През ноември 2004 г. правителството на босненската Република Сръбска се извини на семействата на босненските мюсюлмани, пострадали в Сребреница, като констатира, че там е било извършено "престъпление в големи размери".

В началото на 2006 г. сръбското правителство осъди всички военни престъпления в бивша Югославия, а четири години по-късно сръбският парламент прие декларация, в която осъди клането в Сребреница.

През 2007 г. Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия произнесе присъда, в която определи клането в Сребреница като геноцид.