Още по темата

Ако светът наистина иска да предотврати най-тежките последици от глобалното затопляне, индустрията на възобновяемите енергийни източници ще изисква инвестиции от 12,1 трилиона долара през следващите 25 години. Това е със 75% повече от настоящите прогнози за сектора.

Тревожната констатация е записана в доклад на Bloomberg New Energy Finance и инвестиционния фонд Ceres.

Анализаторите подчертават, че през следващия четвърт век във вятърните и соларни паркове, както и другите алтернативи на изкопаемите горива, вероятно ще бъдат инвестирани 6,9 трилиона долара. За да се изпълни поставената през декември цел, да се ограничи глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий, обаче трябват още 5,2 трилиона долара.

Ако светът наистина иска да спре климатичната катастрофа за човечеството, обемът на планираните инвестиции трябва да се повиши почти двойно през следващите три до пет години, считат анализаторите.

Необходимо е средствата, влагани във възобновяеми енергийни източници, да нараснат до 484 млрд. долара годишно от 276 млрд. долара през последните 5 години.

Изчисленият от Bloomberg дефицит е огромен, но е доста по-малък от този в оценките на Международната агенция за енергетика.

Според МАЕ са необходими инвестиции от 13,5 трилиона долара до 2030 г. във възобновяемите енергийни източници и мерките за енергийна ефективност, за да може светът да приложи инициативите срещу глобалното затопляне, приети от 195 нации в Париж, през декември.