Още по темата

Известният финансист Джордж Сорос дари 18 милиарда долара на фондация "Отворено общество", съобщава "Уолстрийт джърнъл" (The Wall Street Journal).

Осемдесет и седем годишният инвеститор няма намерение да използва средствата за спекулации на фондовия пазар.

Сорос: Европа рискува да попадне под властта на Путин

Сорос: Русия се превръща в световна сила

Джордж Сорос: Италия е слабото място на еврозоната

Реално обаче финансистът е основател на "Отворено общество" и я контролира заедно със семейството си.

Дарението е едно от най-големите в историята и превръща фондацията в най-добре финансираната неправителствена организация в света, след тази на Бил и Мелиса Гейтс, която разполага с 40 милиарда долара, за да подпомага решаването на проблемите в общественото здравеопазване и развитието на човечеството.

"Отворено общество" получи 18 милиарда долара от 87-годишния Сорос, заяви говорител на фондацията.

Сумата е свързана с "текущ трансфер на активи" от страна на милиардера, "който планира да остави най-съществения дял от богатството си на "Отворено общество".

Фондацията представлява мрежа от 39 организации, работещи в цял свят. Първата започва да действа през 1984 г. в Унгария, родната страна на Сорос. Последната до момента е открита през 2016 г. в Мианмар.

Джордж Сорос е президент на "Отворено общество", а синовете му Александър и Джонатан - членове на управителния съвет. В дейността на фондацията участват и други от децата му.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК!