Още по темата

Социалните мрежи "Фейсбук" и "Туитър" подкрепиха корпорацията "Епъл" в отказа ѝ да помогне на ФБР да разкодира телефона на един от терористите, участвали във въоръженото нападение в Сан Бернардино (Калифорния), където през декември бяха убити 14 души.

"Ние ще продължим да се борим срещу исканията към високотехнологичните компании да отслабят защитните си системи", посочи в изявление "Фейсбук".

"Тези искания създават опасен прецедент и пречат на усилията на компаниите да защитят своите продукти", отбеляза представител на социалната мрежа.

От "Фейсбук" подчертаха, че компанията "осъжда тероризма" и "цени работата на правоохранителните органи" в защита на гражданите.

Компанията "Туитър" също подкрепи решението на "Епъл" да отхвърли нареждането на американски съд да даде достъп на ФБР до кодираното съдържание на АйФона на един от терористите.

От "Туитър" не направиха специално изявление, но шефът на компанията Джек Дорси написа на страницата си: "Ние подкрепяме "Епъл" и Тим Кук и благодарим за неговото лидерство".

Полицията в Ню Йорк не може да разкрие десетки престъпления заради това, че не може да получи достъп до кодираната информация в смартфоните АйФон на "Епъл", заявиха официални представители на полицията и прокуратурата на най-големия мегаполис в САЩ на пресконференция в четвъртък.