Още по темата

Вторият заключителен ден от срещата на върха на Г-7 завърши без особени изненади.

Лидерите на седемте държави така и не успяха да постигнат консенсус по общата рамка на действията, насочени към борбата с глобалното затопляне, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че окончателното решение по въпроса ще бъде взето следващата седмица.

Съединените американски щати са в процес на изясняване на тяхната политика по въпроса за климатичните промени и Парижкото споразумение и заради това не са в позиция да се присъединят към консенсуса по тези теми.

Френският президент Еманюел Макрон изрази надежда, че Тръмп ще осъзнае отрицателните последици за американските компании, ако оттегли страната си от споразумението.

Германският канцлер Ангела Меркел пък определи разговорите по въпроса за климатичните промени като "незадоволителни".

"Имаме ситуация "шестима, а заедно с ЕС и седмина, срещу един", която означава, че все още няма яснота дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение за климата", посочи тя. 

Ангела Меркел разговаря с Джъстин Трюдо, Емнаюел Макрон и премиера на Италия Паоло Джентилони
Ангела Меркел разговаря с Джъстин Трюдо, Емнаюел Макрон и премиера на Италия Паоло Джентилони Източник: ЕПА/БГНЕС

Страните се обединиха около призива за честен и свободен търговски обмен и необходимостта от мерки за борба с протекционизма и нелоялните практики.

Световните лидери са единодушни, че свободният и честен търговски обмен е жизненоважен за откриването на нови работни места.

Колкото до антируските санкции, те ще се засилят, ако е необходимо.

След сигналите от американската делегация в петък, че няма да има облекчаване на санкциите срещу Русия, общото решение на форума е, че ограничителните мерки спрямо Москва трябва да останат в сила, като при необходимост могат да бъдат наложени и допълнителни такива.

"Напомняме, че времетраенето на санкциите е ясно обвързано с пълното прилагане на ангажиментите от Минск от страна на Русия, както и уважаването на суверенитета на Украйна. Санкциите ще бъдат премахнати след като Русия изпълни ангажиментите си", пише в заключителния документ на форума.

Частичен успех за Великобритания

В хода на срещата британският министър-председател Тереза Мей и президентът на САЩ Доналд Тръмп се договориха за засилване на стокообмена между двете държави, включително след като Островът напусне Европейския съюз, като за целта ще бъде подписано специално търговско споразумение.

Източник от френската делегация съобщи, че позицията на 27-те държави от ЕС относно преговорите по Брекзит остава непреклонна – първо трябва да бъде уредена раздялата, а после бъдещите отношения, противно на предпочитанията на Лондон за едновременно обсъждане на въпросите.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК