Още по темата

Почина бившият израелски президент Шимон Перес, който беше приет в болница на 14-ти септември, след като получи инсулт.

Световните агенции съобщават, че въпреки опитите на лекарите, 93-годишният политик е издъхнал, докато е бил поставен на изкуствено дишане в състояние на будна кома.

Перес претърпя лек сърдечен удар по-рано тази година, а съвсем скоро му беше поставен пейсмейкър.

 „Има малко хора, с които споделяме този свят, които променят курса на човешката история – не само чрез своята роля в събитията на хората, но и защото те разширяват нашите представи за морал и ни карат да очакваме повече от себе си. Моят приятел Шимон беше такъв човек“, заяви американският президент Барак Обама.

Бил Клинтън също изрази съболезнования:

„Близкият изток загуби един пламенен защитник на мира и помирението... Той беше гений с голямо сърце“.

Бившият британски премиер Тони Блеър определи Перес като „политически гигант“.

Шимон Перес е един от последните живи основатели на съвременната държава Израел, като е заемал най-висшите държавни позиции и играе ключова роля през по-голямата част от историята на страната както като воин, така и като миротворец.

През февруари в свое интервю за списание „Тайм“, перес заяви, че „решението с две държави, израелска и палестинска, които мирно съжителстват една до друга е единственият начин да се сложи край на тероризма, на насилието и на омразата".

Перес е участвал и в мирните преговори с Египет и Йордания.

Той е сред лидерите, помогнали за основаването на Израел през 1948 г. и я ръководеше в трудното начало, в един доста враждебен регион. Служил е във военна организация преди независимостта, известна като Хагана и е работил за първия министър-председател на Израел Давид Бен Гурион.

Шимон Перес беше премиер на страната два пъти – в периода 1984 – 1986 и след убийството на Ицхак Рабин през 1995 г. През 1994 г. поделя Нобелова награда за мир

заедно с Ясер Арафат и Ицхак Рабин за активния му принос в създаването на договорите от Осло, подписани през 1993 г.

По-късно Перес става президент на Израел, по-церемониален пост, от 2007 до 2014 г.