Още по темата

„Що се отнася до... ако Ким Чен-ун изчезне, предвид историята на ЦРУ, просто няма да говоря за това”, коментира директорът на ЦРУ Майк Помпео с усмивка пред конференция на служители от националната сигурност на САЩ.

„Някой може да мисли, че има съвпадение: „Знаете ли, имаше злополука.” Това просто не би било плодотворно”, допълни той.

Тръмп: Само едно нещо ще подейства на Северна Корея

Тръмп излъга надеждите на Русия, идва ли нова Студена война

Налудничавите сценарии на ЦРУ за убийството на Кастро

ЦРУ има тъмна история в опити за ликвидирането на лидерите на Иран, Куба, Конго, Виетнам и Чили. Вижте някои от най-абсурдните планове за покушение над кубинския лидер Фидел Кастро във видеото.

По-рано тази година Северна Корея обяви, че агенцията се е опитала да убие Ким с помощта на южнокорейските разузнавателни служби.

Директорът на ЦРУ посочи, че режимът на Ким Чен-ун е на крачка от създаването на ядрена ракета, която би могла да удари цели в САЩ и ще трябва да се вземат мерки, за да се предотврати това.

„Сега те са достатъчно близо до възможността и от гледна точка на американската политика, ние трябва да се държим така, сякаш сме на прага да постигнат тази цел”, каза Помпео.

Той подчерта, че ЦРУ не знае със сигурност кога КНДР ще има междуконтинентална балистична ракета, способна да носи ядрени бойни глави, но това няма значение, тъй като перспективата е до месеци.

„Президентът заяви много ясно - той е готов да гарантира, че Ким Чен-ун няма да получи способността да държи Америка в риск. Това ще бъде предотвратено с военна сила, ако е необходимо”, поясни директорът на ЦРУ.