Още по темата

Саудитска Арабия позволява комерсиалните кина от 2018-та след забрана от три десетилетия, съобщава официално Министерство на културата и информацията. Очаква се промяната да влезе в сила през март месец. Решението е част от социалната и икономическа реформа на кралството, заложена до 2030-та. Мярката е още една стъпка напред към по-умерения ислям след вдигането на забраната жени да шофират.

Историческо: Саудитска Арабия позволи на жените да шофират

Новината беше разкритукувана от висшето духовенство. Още през януари главният мюфтия Айдзул Азиз ал-Шейх предупреди за "покварата" на кината, заявявайки, че те биха могли да корумпират морала, ако бъдат разрешени.

Кралското семейство и религиозни учреждения на Саудитска Арабия се придържат към строгата форма на сунитски ислям, известен като уахабизъм, а ислямските кодекси за поведение и облекло са стриктно спазвани.

За една къса пола в Саудитска Арабия

Изявление на министерството на културата в понеделник гласи, че решението за лицензиране на кината заема "централно място в правителствената програма за насърчаване на отворена и богата вътрешна култура за саудитците".

"Това е важен момент в развитието на културната икономика в Царството", добави министърът на културата Авад Алавад.

"Откриването на кината ще действа като катализатор за икономически растеж и диверсификация, като чрез развиването на по-широкия културен сектор ще създадем нови възможности за заетост и обучение, както и ще обогатим възможностите за забавление в кралството", допълват още от министерството.

Ако мярката влезе в сила, това ще отвори вътрешния пазар за повече от 32 милиона души и се очаква, че до 2030 год. ще има повече от 300 кина с 2 000 екрана.

Визията 2030, представена миналата година, има за цел да увеличи разходите на домакинствата за културни и развлекателни дейности в зависимото от петрол кралство от 2,9% до 6% до 2030 год.

Новината беше приветствана от артистите в страната."Това е красив ден в # Сауди Арабия!" написа саудитският режисьор Хайфа Ал Мансур в Twitter след обявяването.

Саудитските власти също започнаха да спонсорират концерти тази година. Американският хип-хоп изпълнител Нели и алжирският певец Чеб Хелеб ще свирят в Червения град Джедда в четвъртък, въпреки че събитието е отворено само за мъже.

Тенденциите за отваряне към светското не спират дотук. На икономическа конференция миналия месец, на която присъстваха чуждестранни инвеститори , крал Мохамед заяви, че Саудитска Арабия отново ще бъде "страна на умерен ислям, която е отворена за всички религии, традиции и хора и допълни, че седемдесет процента от саудитското население са под 30 години и искат живот, "в който нашата религия се превежда в толерантност, към нашите традиции на доброта".

Той настоява Саудитска Арабия не е била такава каквато е днес, преди 1979-та. Тогава се случва ислямската революция в Иран и бойци завземат Голямата джамия в Мека. След това обществените развлечения бяха забранени и на духовниците беше предоставен по-голям контрол над обществения живот.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК