Още по темата

31-вите Олимпийски игри бяха открити с бляскава церемония на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро, която продължи близо четири часа.

Олимпийският огън беше запален от бронзовия медалист по маратон от Атина 2004 г. - Вандерлей Кордейро Де Лима, след като бразилската футболна легенда Пеле не присъства на церемонията. 

Откриването на Олимпиадата в Рио в СНИМКИ

Във видеото горе вижте атмосферата в бразилския град при откриването на Игрите.

Церемонията включваше много музика, танци, фойерверки, парад на спортистите, както и неизменната официалната част, в която имаше реч на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, клетва на спортистите и издигане на олимпийския флаг.

На откриването присъстваха около 50 държавни и правителствени ръководители, както и президенти на много международни спортни федерации.

"Добре дошли на Игрите на 31-а олимпиада в Рио де Жанейро 2016. Това е моментът на великолепния град. Това са първите в историята олимпийски игри в Южна Америка. Всички бразилци могат да се чувстват много горди тази вечер. Ние винаги сме вярвали във вас", каза в словото си президентът на МОК Томас Бах.

Временно изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Тимер официално даде старт на Олимпиадата, но беше освиркан от публиката на стадиона.

31-те летни олимпийски игри - Рио

Церемонията по откриването беше значително по-скромна във финансово отношение

в сравнение с предишните две Олимпиади в Пекин (2008 г.) и (Лондон 2012 г.). Продуцентът на спектакъла в Рио - италианецът Марко Балич, акцентира върху културното наследство на Бразилия.

Близо 5 хил. актьори и доброволци се включиха в шоуто, което имаше три основни опорни точки - залесяването, развитието на бразилската цивилизация и забавлението. Церемонията изобилстваше от различни характерни за Бразилия музикални стилове и видове танци.

В нея участва и световноизвестният супермодел Жизел Бюндхен, която дефилира под съпровода на песента "Момичето от Ипанема" на Том Жобим.

Организаторите обърнаха сериозно внимание и на проблема с глобалното затопляне.

Специални кадри показаха, че градове като Амстердам, Дубай, Лагос, Шанхай, Флорида и Рио де Жанейро може да бъдат заличени от земята при покачване на световния океан, ако температурите продължат да се повишават със същия темп.

Разходка из красивия Рио де Женейро  

На олимпиадата в Рио участие ще вземат около 11 хил. спортисти от 207 страни, а България ще бъде представена от 51 състезатели.

По традиция отборът на Гърция първи излезе на стадиона за парада на нациите, а домакините от Бразилия бяха последни. Тимът на бежанците, който за пръв път в историята участва на Олимпийски игри, дефилира предпоследен.

Знаменосец на българската делегация беше лекоатлетката Ивет Лалова.

 

Here we go... #Rio2016 #bulgaria

Снимка, публикувана от Ivet Lalova (@ivet_lalova) на

 

В края на шоуто представители на 12 големи школи по самба участваха в церемонията, което беше препратка към прочутия карнавал в града.

Откриването на Игрите не мина без напрежение и сблъсъци,

полицията в Рио използва сълзотворен газ срещу демонстранти, които се събраха пред стадион "Маракана", за да изразят недоволството си от икономическата цена на Олимпиадата, докато страната претърпява сериозна рецесия и политическа криза.

Всички новини около Олимпиадата може да следите в специализираната секция на Gong.bg – РИО 2016.