Още по темата

Руснаците са започнали все по-често да си осигуряват прехрана не само от домашните градини, но и ходят в гората, по бреговете на реки и езера. През 2017 г. рекордно е нараснал броя на гражданите, които по няколко пъти в месеца ходят на риболов, лов или за да берат ягоди, гъби и т. н. Това сочат резултатите от проучване на „Център Левада“. Запитани от в. „Независимая газета“ експерти обясняват увеличаването на интереса към „храна от гората“ с продължаващия спад на доходите на населението и опита на безработни да си осигуряват възможности за оцеляване.

Тръмп излъга надеждите на Русия, идва ли нова Студена война

"Сименс" докара нови санкции на Русия, Москва изпитва "дълбоко съжаление" към ЕС

Медведев: САЩ ни обяви търговска война, статуквото победи Тръмп

През септември 2017 г. 3% от анкетираните от „Левада“ са ловили риба по няколко пъти седмично. Други 8% ходели на риболов по няколко пъти в месеца. Става дума не за професионалните рибари, действащи в моретата, а за любители. При това голяма част от тях не ловят рибата като хоби или за успокоение. Те отиват край водоизточниците за улов, с който да обогатят трапезата си. Още повече, че рибата в магазините „хапе“ портфейлите на клиентите поради високите си цени и съвсем не е достъпна за повечето руснаци.

Също така стои положението и с месото. Около 2% от анкетираните ходят на лов няколко пъти в седмицата. Други 3% са ловци няколко пъти месечно. По данни на руското министерство на природните ресурси поради кризата има постоянен ръст на годните за трапезата животни. През ловния сезон 2013-2014 г. ловците поразили 176 000 чифтокопитни животни като елени, глигани, лосове. А в следващите два ловни сезона броят нараства съответно до 189 000 и 193 000.

По статистически данни цените на хранителните продукти са се повишили с 3,9% за първите седем месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. Всъщност търсенето на препитание става все по-важно и поради намаляването на доходите. Около 4% от анкетираните ходели да берат ягоди няколко пъти седмично, други 11% - правели това няколко пъти в месеца. Гъби берели няколко пъти седмично 5%, а 13% се занимавали с „тихия лов“ няколко пъти в месеца.

Средната заплата в Русия е около 39 хил. рубли на месец или приблизително 1100 лв. Но много хора зависят от социални плащания от държавата, като помощи и пенсии.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.