Още по темата

С включването на Русия в сирийския конфликт през 2015 г. тя промени хода на гражданската война в страната, пише в анализ на „Стратфор” (Stratfor).

Но сега Москва търси начин да излезе и да не затъне в блатото на сирийския конфликт, лишавайки се от блясъка на успехите, които постигна там.

Руски изтребител се разби край Сирия

След свален самолет: Русия прекратява сътрудничеството с Пентагона

Последните събития в Сирия показват, че войната е далеч от своя край

Благодарение на намесата си в Сирия, Русия отново се утвърди като водещ играч на глобалната сцена, влизайки в пряка конкуренция със САЩ в една традиционна зона на влияние за американските интереси, каквато е Близкият изток.

Участието на руските въоръжени сили в конфликта на страната на режима на Башар Асад накара всички други замесени страни да действат по-активно и в крайна сметка доведе до поражението на терористичната групировка „Ислямска държава”.

Сега обаче Русия иска да напусне конфликта като победител. С тази цел тя активно поддържа използването на стратегията „разделя и владей“ по отношение на своите ирански и сирийски съюзници.

Със зоните за деескалация Москва всъщност цели да поддържа разходите ниски и да освободи ресурс за справянето с екстремистките групировки, настроени да водят непримирима борба.

Русия обаче започва да разбира, че постигането на нейните цели в Сирия ще бъде доста по-сложно, отколкото очакваше.

Независимо от очевидните преимущества на руската армия, започват да се проявяват недостатъците на нейния „план за изтегляне“.

Зоните за деескалация, които бяха създадени в съответствие със споразуменията, постигнати в хода на първите кръгове от преговори в Казахстан, практически престанаха да изпълняват своята функция – там прекратяването на огъня вече не се спазва.

Отчасти проблемът се дължи на това, че независимите въстанически групировки в тези райони не искат да се подчиняват на външния натиск.

Но дори и съюзниците на Русия пречат на реализирането на нейните планове. Макар иранските и сирийските власти да разбират логиката на руската стратегия, те не искат да се отказват от своите претенции към територии, контролирани от силите на противниците им и не бързат особено да преустановяват бойните действия. За Техеран и Дамаск, за разлика от Москва, тази война е до пълна победа.

Освен с неуспеха на зоните на деескалация Русия също така се сблъсква с проблеми, възникващи поради начина, по който лоялните на Асад войски се придвижват с нейна подкрепа на изток към иракската граница.

Москва се дразни, например, от това, че настъплението на лоялните на Дамаск сили в посока Дейр-ес-Зор може да бъде блокирано от войските на поддържаната от САЩ Сирийска арабска коалиция (САК), предприели операции по река Хабур.

Докато отредите на САК настъпват почти безпроблемно, сирийските части отразяват контраатаки на „Ислямска държава”, което доведе до загуби в цялата обширна източна зона на бойни действия. Русия заплати за това висока цена - в резултат на ударите на терористите загинаха високопоставени руски офицери, включително един генерал-лейтенант.

За Москва ситуацията се усложнява още повече от това, че популярността на „намесата в Сирия“ сред руснаците спада. Една от основните цели на войната беше затвърждаване на рейтинга на държавния глава Владимир Путин преди предстоящите през 2018 г. президентски избори.

По данни от допитване до общественото мнение от началото на септември на „Левада център”, сирийската гражданска война вече се поддържа от по-малко от една трета от руснаците, докато през 2015 г. тя беше подкрепяна от над 2/3 от тях.

Русия обаче има твърде ограничени опции за излизане от конфликта, освен използваната в момента стратегия. Дори ако по този начин бъде невъзможно прекратяването на войната в Сирия, Москва би могла да се опита да сведе ситуацията до такова равнище, при което на руската армия да не ѝ се налага да изпълнява мащабни военни задачи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК