Още по темата

„Добре дошли в Ада”. Транспарант с този надпис посреща пристигащите на най-голямото летище в Рио Де Жанейро. Той не е издигнат от активисти, а от полицаи, които протестират срещу неизплатени заплати.

Пълният текст на предупредителното послание е: . „Добре дошли в ада. На полицаите и пожарникарите не се плаща. Който дойде в Рио Де Жанейро, няма да бъде в безопасност”.

Вижте още за ситуацията в Рио Де Жанейро в галерията.

По пода на терминала бяха разпръснати и 50 паднали пластмасови манекена, облечени в униформи и символизиращи убитите от началото на годината полицаи в многомилионния град.

Откриващата церемония на Олимпиадата е на 5 август, като в Бразилия ще пристигнат повече от 10 хиляди спортисти от целия свят, но Рио все още не е готов. Снимки показват, че колодрумът, залите за тенис, модерен петобой, плуване, гимнастика, арената за плажен волейбол, както и голяма част от инфраструктурата, включително и олимпийското село, не са довършени.

Поръчките за изграждането им бяха спечелени от 5 компании, като и петте в момента са обект на разследвания за подкупи, завишаване на цените и картелно споразумение. Част от мениджърите им са арестувани, други са с повдигнати обвинения.

Заливът на града и лагуната пък са заразени с опасна бактерия заради липсата на достатъчно пречиствателни станции и изпускането на фекални отпадъчни води от канализацията. Това на практика означава, че състезанията с лодки ще се провеждат в замърсената вода, влизането в която е забранено от местните власти заради огромни концентрации на патогенни бактерии, вируси и паразити.

Плажът на залива Гуанабара, където трябва да се проведат състезанията с лодки, е превърнат в сметище, а във водите има разлив на мазут и други петролни продукти, който доведе до масово измиране на рибата в тях.

Междувременно бразилският щат Рио Де Жанейро обяви „извънредно финансово положение”.

Губернаторът Франсиско Дорнейес предупреди, че подготовката за Летните олимпийски игри е „заплашена от провал”.

Щатът е изправен пред „обществено бедствие” и „тотален колапс” на публичните услуги като сигурността, здравеопазването и образованието, заради „сериозната икономическа криза”.

Цялата бразилска икономика се намира в дълбока рецесия, но пряка причина за „извънредното финансово положение”, по думите на Дорнейес, е сривът на данъчните приходи от петролната индустрия.

С въвеждането на извънредно положение ще бъде по-лесно отпускането на допълнителни средства от федералния бюджет, за да се предотврати провалът на Олимпиадата.

Прогнозираният бюджетен дефицит на Рио Де Жанейро за тази година е 5,5 милиарда долара.

Колапсът на публичните услуги има сериозни последствия. Убийствата и грабежите в града се увеличиха с 15% през първото тримесечие на 2016 година. А Рио Де Жанейро и без това е един от градовете с най-високи нива на престъпност в света.

Цели квартали на практика са под контрола на наркокартелите. Огромните разходи за Олимпиадата допринасят твърде малко за подобряване на положението в гетата, наречени „фавели”.

Пътят от международното летище до олимпийските съоръжения е ограден със стени, които трябва да скрият мизерията от очите на туристите. Дългите 20 километра съоръжения обаче често прикриват и снайперисти, които стрелят по преминаващите автомобили.

Миналия месец 17-годишно момиче беше застреляно в главата, докато отивало с колата си, за да посрещне майка си на летището. И това е последната, но не и единствената жертва на снайперистите.

Проблемите в подготовката на Олимпиадата не свършват дотук. Бразилски военни бяха принудени да застрелят ягуара, който придружаваше щафетата на олимпийския огън. Талисманът Жума се измъкна от клетката си и нападна човек, след което беше умъртвен.

Застреляха талисмана на Олимпийските игри в Рио

Големи протести в Бразилия, сблъсъци в Рио де Жанейро

Човекът, който отне властта на Дилма Русеф

Дори проститутките в Рио Де Жанейро са под натиска на кризата. Те предлагат „сезонни намаления“ от 30-50% за сексуалните услуги по време на Олимпиадата. В отпечатана на английски брошура за туристите в квартала на червените фенери „Вила Мимоза“ цените за час „олимпийски секс” достигат 22 евро.

Кризата в най-големия град в Бразилия преди Олимпиадата придобива наистина библейски мащаби, ако прибавим вируса „Зика”, за който наскоро беше потвърдено, че се предава и по полов път.

Болестта, за която няма лечение, се пренася от комари. Тя идва от Западна Африка и придоби епидемичен характер в Бразилия, където се предполага, че броят на заразените е достигнал над 1 милион.

А до началото на Олимпиадата в Рио Де Жанейро остава само месец. 

Още за Летните олимпийски игри през 2016 г. четете в Gong.bg.