Още по темата

Сред чужденците от ЕС, живеещи в Германия, българите са с най-висока зависимост от социални помощи. Два германски вестника пишат за притока на хора от Източна Европа към германския трудов пазар, който е в подем.

Свободните работни места в Германия достигнаха рекордно високо равнище. През второто тримесечие на годината в страната е имало 1,1 милиона незаети работни места, съобщава Федералната агенция по труда, цитирана от в. "Ди Цайт". Работна ръка търсят най-вече преработващата промишленост и строителният бранш, пише "Дойче веле" (Deutsche Welle)

Бизнесът: Не трябва държавата да определя минималната заплата

Неудобната истина за доходите у нас

Колко взима българинът и колко средният европеец

Кланиците, корабостроителниците, фермерите и строителните предприемачи в Германия – всички търсят работна ръка от държави в ЕС, пише друг германски вестник – "Ди Велт". Грижите за възрастни и безпомощни хора също биха изглеждали другояче, ако ги нямаше онези близо 400 хиляди източноевропейци, които се трудят в този сектор срещу относително ниско заплащане.

От 2010 година насам в Германия притокът на хора от държави в ЕС се е утроил. Само през 2016 година по линия на свободата на придвижване тук пристигнаха 634 хиляди европейци, съобщава в. "Ди Велт", позовавайки се на мониторинга на Федералната служба за миграцията и бежанците. Най-много са румънците – 171 хиляди, следвани от поляците (123 хиляди) и българите (67 хиляди).

Осем от всеки десет новопристигнали еврограждани произхождат от Източна Европа, докато мигриращите към Германия от кризисните южноевроепйски страни Гърция, Португалия, Италия и Испания са едва 14,5% от общия брой. В хода на финансовата криза броят им беше нараснал, но сега отново върви надолу.

Германия си остава най-предпочитаната страна от ЕС, към която мигрират еврограждани. Според Регистъра на чужденците, към края на миналата година в страната трайно са пребивавали 4,3 милиона граждани на други държави от ЕС, без да се броят тези с германски паспорти. Най-много са поляците – почти 800 хиляди, следвани от италианците и румънците.

Анализът показва, че повечето пристигащи от държави в ЕС са млади и добре квалифицирани, а това ги прави много по-подходящи за германския трудов пазар в сравнение с мигрантите от неевропейски страни. Сред живеещите в Германия чужденци от ЕС само малка част получават социални помощи. Сред унгарците, например, процентът е едва 4,9, докато 7,3% от германците получават помощи за безработни. Българите в Германия са групата с най-висок процент зависими от социални помощи – 31 на сто.