Още по темата

Президентът на Русия Владимир Путин ще се кандидатира за нов мандат на президентските избори през 2018 г. 

Самият той съобщи за това на среща с работници и ветерани от автомобилния завод ГАЗ.

Руският секссимвол Ксения Собчак ще се кандидатира за президент

Тя е руса, красива и иска да стане президент на Русия

Макар и очаквана, новината бе съобщена от агенциите като извънредна, тъй като до момента имаше само спекулации.

Само няколко часа по-рано Путин, на среща с доброволци, не отговори категорично на въпроса дали ще се кандидатира, а вместо това попита: "Ако взема това решение, вие ще ми дадете ли своето доверие" - вижте във видеото.

Сегашният мандат на Путин изтича на 7 май 2018 г.

На изборите следващата година той ще се кандидатира за четвърти път. Президентският мандат в Русия е шест години.

Путин: Не съм решил дали ще се кандидатирам за президент

Навални показа тайна вила на Путин

Човекът, който иска да свали Путин

Владимир Путин е президент на Русия от 2000 г. След оставката на първия президент на Руската федерация Борис Елцин на 31 декември 1999 г., Путин бе назначен за изпълняващ длъжността, а по-късно спечели предсрочните избори, като кандидатурата си за тях обяви в родния си град Петербург.

Намерението да се кандидатира за втори мандат през 2004 г. обяви през декември 2003 г. в стадио в Москва, от където в пряка линия отговаряше на въпроси на граждани.

След изтичането на втория му мандат през 2008 г. той нямаше право да се кандидатира отново, тъй като руската конституция не позволява повече от два последователни мандата като президент.

След като в медите дълго време се спекулираше, че има уговорка президентският пост да поеме Дмитрий Медведев, а Путин да стане премер, в крайна сметка това се и случи.

През септември 2011 г. Медведев предложи на управляващата партия "Единна Русия" да издигне кандидатурата на Путин и така след изборите през 2012 г. той се завърна на президентския пост в Кремъл. Мждувременно с промени в законодателството, президентският мандат е вече 6 години.

Досега Путин отказваше отговор на въпроса дали ще се кандидатир. Той казваше, че смята, че ранното обявяване на подобни планове оказва лошо въздействие на работата на чиновниците, които започват да отделят повече време за предизборна кампания, вместо за работа.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК