Още по темата

Путин говори за новия световен ред и отношенията на Русия с Европейския съюз и САЩ на международния дискусионен клуб „Валдай” в Сочи. Той обвини Европа в прилагане на „двойни стандарти”.

 „Сега виждаме как ЕС единодушно осъжда привържениците на независимостта в Каталуния. Но преди това приветстваше разпадането на редица държави в Европа. Защо беше нужно така безразсъдно, използвайки текущата политическа ситуация и в стремеж да се хареса на големия брат от Вашингтон, безотговорно да подкрепя отделянето на Косово? Да се провокират подобни процеси и в други региони на Европа и света?” Попита Путин.

Русия е първа в света по нови доларови милионери

Защо санкциите срещу Русия не проработиха

Новият световен ред на САЩ е мъртъв

За съжаление западните ни партньори повярваха в собствената си, неоспорима правота. След като се обявиха за победители в студената война, започнаха открито да се намесват във вътрешните работи на независимите държави. Да изнасят демокрация по същия начин, по който навремето съветската власт се опитваше да изнася социалистическата революция по целия свят”, посочи руският държавен глава.

Според него твърде голямото доверие към Европейския съюз е най-голямата грешка на Русия за последните 15 години, а в отговор ЕС е злоупотребил с това доверие, приемайки го за слабост.

„Трябва да затворим тази страница и да продължим нататък, като основем отношенията си на взаимното уважение и се отнасяме помежду си като равноправни партньори”.

Путин смята, че досегашните модели за преодоляването на конфликтите по света вече не функционират.

„Изостря се конкуренцията за място в световната йерархия, но много от предишните рецепти за глобалното управление, за преодоляването на конфликтите и естествените противоречия вече не вършат работа”, поясни той.

„Когато под въпрос се поставя спазването или дори самото наличие на общоприети правила за поведение, когато собствените интереси се прокарват на всяка цена, противоречията стават непредсказуеми и опасни, водят до остри конфликти. В тези условия нито един реален международен проблем не намира решение. Отношенията между страните само деградират, а сигурността в света все повече отслабва. Вместо прогрес и демокрация, свобода на действие получават радикални елементи, екстремистки групировки, които отричат самата цивилизация, стремят се да я хвърлят в хаос и варварство. Случващото се в последните години е ярка демонстрация за това”, посочи Путин.

„Светът навлезе в епоха на стремителни промени. Онова, което доскоро бе смятано за фантастика, става реалност и всекидневие”, заяви президентът на Русия.

„Съвършено очевидно е, че сами по себе си съвременните технологии не са способни да гарантират устойчиво развитие”, посочи той. „Хармонично бъдеще е невъзможно без социална отговорност, без свобода и справедливост, без уважение към традиционните етични ценности, към достойнството на човека. Иначе прекрасният нов свят вместо благоденствие и перспективи за всеки може да се изроди в тоталитаризъм, кастово общество, конфликти и растящи противоречията”, отбеляза Путин.

Според него новите санкции, наложени от Вашингтон, имат за цел да изтласкат руските компании от европейския пазар на енергоносители, за да бъде накарана Европа да купува по-скъпия американски втечнен природен газ.

Путин добави, че Русия ще реагира незабавно и симетрично, ако САЩ се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г.

Москва е готова да развие нови оръжейни системи, както ядрени, така и неядрени, ако други страни правят същото.

Руският президент подчерта, че договорът от 1987 г. е бил по-благоприятен за САЩ и фактически е „едностранно разоръжаване” на Съветския съюз, тъй като обхваща само ракетите на сушата, но не и тези на кораби и самолети, каквито по онова време са имали само американците.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.