Още по темата

Новият електронен термометър в сибирското село Оймякон, признато за най-студеното на света, се повреди вчера, когато температурата падна до минус 62 градуса по Целзий.

Според местните жители температурата е паднала още повече - до минус 71,2 градуса. Толкова студено не е било в Оймякон от 1933 година, когато са били отчетени минус 61 градуса.

ВИЖТЕ ВПЕЧАТЛЯВАЩИ СНИМКИ ОТ НАЙ-СТУДЕНОТО СЕЛО В СВЕТА

Все пак сибирският студ е доста по-слаб от този на другия край на света. Японската станция на Антарктида през 2013 г. отчете температура от минус 91,2 градуса.

Официално януарските студове в Оймякон обаче няма да подобрят и местния рекорд за най-студено населено място в света, тъй като метеорологичната станция в града отчете едва минус 59,6 градуса.

В руското селище живеят около 500 души. То е възникнало като база за пастирите на елени през 20-те години на миналия век. Името му означава „вода, която не замръзва” и произтича от това, че там има минерален извор.

Хората в Оймякон се борят с много проблеми в ежедневието - замръзва мастилото в химикалките, зарядът на батериите пада много бързо, очилата се залепват за лицата на хората, миглите се заскрежават с излизането навън. В големите студове местните оставят автомобилите да работят непрекъснато, иначе няма да могат да ги запалят.

Вижте подробна прогноза за времето в Sinoptik.bg

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК