Още по темата

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос спечели Нобеловата награда за мир.

Призът се връчва заради усилията му да се помири с бунтовническата организация "Революционни въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК).

Конфликтът между правителството и ФАРК продължава вече над 50 г. и отне живота на повече от 200 хил. души. Заради гражданската война близо 7 млн. души бяха принудени да напуснат страната.

Колумбия, раздирана от войната, танците и любовта в СНИМКИ

52-годишният държавен глава беше готов с мирно споразумение.

Договорът сложи край на войната между колумбийските власти и бунтовниците.  

Източник: Getty Images/Guliver

Церемонията по подписването на документа се състоя на 26 септември в колумбийския град Картахена, но на референдум миналата неделя (2 октомври) колумбийците отхвърлиха споразумението.

Сантос прие решението на народа си, но заяви, че преговорите с бунтовниците ще продължат.

Въпреки че мнозинството от гласоподавателите каза "не" на договора, това не означава обезателно, че мирният процес е мъртъв, заяви Нобеловият комитет.

Източник: Getty Images/Guliver

Наградата е за колумбийския народ, който допринесе за този мирен процес и за онези, които представляват безбройните жертви на гражданската война в Колумбия, добави комитетът.

Нобеловата награда за мир има парично измерение от 8 млн. шведски крони (930 000 долара). Тя ще бъде официално връчена на Сантос на 10 декември в столицата на Норвегия Осло.

Сред номинираните за Нобеловата награда за мир бяха жители на гръцкия остров Лесбос. Тяхната заслуга е помощта, която оказват на хилядите мигранти, които преминават Егейско море.