Още по темата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте посъветва Европейския съюз да не се меси във вътрешните работи на страната му. Повод за коментар от негова страна станаха призивите на съюза да се откаже от суровите мерки в кампанията за изкореняване на търговията с наркотици:

Прочетох обвиненията на ЕС. И им отговарям – вървете по дяволите”, заяви в отговор Дутерте.

Изказването му беше направено на смесица от тагалски, както наричат официалния език на Филипините и английски. По време на речта си президентът дори намеси темата за Близкия Изток, като заяви:

„Те дори имат наглостта да ме осъждат, независимо от онова, което някои от страните членки – като Франция и Великобритания, свършиха в Близкия Изток?!”

В борбата да прекратят трафика на наркотици в страната, властите във Филипините предприеха редица мерки, провеждат се и постоянни акции. В резултат само за няколко месеца се съобщава за над 3500 убити, за които властите твърдят, че са замесени с търговия на дрога.

По темата с убитите, президентът твърди, че „въобще не ми е жал за убитите престъпници, защото искам сънародниците му да се чувстват свободни и сигурни”.

Скандалните му изказвания не са прецедент, тъй като съвсем скоро нарече Обама „кучи син“, а генералния секретар на ООН Бан Ки Мун - „глупак“.