Още по темата

Турците и турската армия все повече започват да осъзнават, че Реджеп Таийп Ердоган води Турция към пропаст, смята аналитикът Майкъл Рубин

Положението на Турция става все по-лошо и по-лошо. Дългът заплашва да излезе от контрол, туризмът никога не е бил по-лош, а турската валута пада. Протестите в Гези през 2013 г., президентските избори през 2014 г. и парламентарните избори през 2015 значително притиснаха турската икономика, смята Рубин, който е експерт от Американския предприемачески институт и е бивш служител на Пентагона. 

Икономическият растеж, който в продължение на десетилетия е около 4,5%,

падна до 3% през последните четири години. Икономистите предупреждават, че забавянето на структурните реформи и икономически планове на Ердоган натикват държавата в криза, смята анализаторът познавач на Близкия и Среден Изток.

В началото на януари Ердган бе сниман да казва, че Хитлеристка Германия е пример за президентска страна, и то за ефективна президентска система - във видеото горе

Президентът Реджеп Ердоган е извън контрол.

Той атакува опозицията, арестува противниците и цензурира медиите. Той многократно заплашваше, че ще разпусне Конституционния съд. Всичко това се случва в момент, когато Турция е изправена пред сериозни проблеми със сигурността заради тероризма. Поради тези събития турската войска отново се появява на политическата сцена след дълги години на маргинализация под властта на Ердоган, смята експертът.

Ердоган: Депутат, академик, журналист… те са терористи

Жената на Ердоган: Харемът е бил школа за жените

Турция цензурира изложба. Присъди за журналисти 

Ердоган: Никакво семейно планиране, ще се множим

Рубин дава пример с това, че военният елит на Турция е против изпращането на турска войска в Сирия и Ирак. 

Сегашният президент на Турция никога не е вярвал на армията и винаги е гледал на нея като

заплаха за своите империалистически амбиции.

Но заради войната в Сирия и действията срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) в югоизточната част на страната президентът трябваше се примири с факта, че турската армия отново да стане влиятелна сила.

Военният преврат е неизбежен.

„Турците и турската армия все повече започват да осъзнават, че Ердоган води Турция в разруха“, отбелязва Рубин.

Според него турската армия може да свали от власт Ердоган. 

Армията от десетилетия се смята за "пазител на турската демокрация". Възприемайки своята държава за светска още от основаването на републиката от Кемал Ататюрк, армията директно се намеси в турската политика през 1960, 1971 и 1980 години.

Така през 1997 г. тя извърши "постмодерен преврат",

когато де факто принуди правителството да направи това, което трябва. В същото време преди няколко седмици Турция стигна до "преврат в двореца", след като премиерът Ахмет Давутоглу реши да се оттегли от поста си. 

В същото време новият лидер на управляващата партия и новия премиер Бинали Йълдъръм е верен на Ердоган. 

Критиците на Ердоган посочват, че това се случи, защото президентът иска да съсредоточи властта около себе си. 

Нарасналото влияние на турската армия засилва впечатлението, че

Ердоган може да бъде свален от власт.

Американски военни и дипломатически представители смятат, че ген. Хулуси Акар е човек, който играя най-голяма роля за засилването на влиянието на военните.

Само няколко дни преди да подаде оставка като премиер, Ахмет Давутоглу се срещна с Акар и Генщаба на Турция.

Случайност ли е това?

Турция определено се намира на кръстопът и е време за промяна. Така или иначе Ердоган скоро ще бъде спрян. С него начело на Турция няма бъдеще, убеден е Рубин.