47

В ъншният министър на Великобритания Борис Джонсън също подаде оставка, след като късно снощи това направи и министърът за Brexit Дейвид Дейвис.

Джонсън става вторият министър, избрал да напусне правителството на Тереза Мей, отколкото да подкрепи плановете й за излизане от Европейския съюз.

На "Даунинг стрийт” говорител на премиерa заяви:

"Този следобед министър-председателят прие оставката на Борис Джонсън като външен секретар (външен министър, бел.р.). Заместващият го ще бъде обявен скоро. Премиерът благодари на Борис за работата му”.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че е подал оставка от правителството на Тереза Мей днес, защото не може да приеме новия й план за условията по напускането на ЕС и се опасява, че мечтата на Brexit умира.

"Brexit трябва да е възможност и надежда. Възможност да правим нещата другояче, да сме по-повратливи и динамични и да извлечем максимума от особените предимства на Великобритания в една отворена, обърната навън глобална икономика. Тази мечта умира, задушена от ненужна неувереност в собствените ни сили", пише Джонсън в изявление по повод оставката си, разпространено от Би Би Си.

"Сега се насочваме към статут на колония и за мнозина ще е трудно да видят икономическа или политическа полза от това споразумение", заявява Джонсън, след като правителството обяви планове за тесни търговски отношения с ЕС след Brexit догодина, включително съобразяване с правилата на ЕС за стоките.

След като Мей спечели трудно съгласие за новия си план за излизане от ЕС на заседание на правителството в петък, "сега правителството има песен за изпълняване", пише Джонсън.

"Работата е там, че упражнявах думите през уикенда и намирам, че те засядат в гърлото", добавя подалият оставка външен министър. 

Какво каза Тереза Мей

Оставките на външния министър Борис Джонсън и на министъра за Brexit Дейвид Дейвис са резултат от разногласия по въпроса за излизането на Обединеното кралство от ЕС, заяви днес министър-председателката Тереза Мей.

"Имаме разногласия за това кой е най-добрият начин да изпълним общия си ангажимент", произтичащ от резултатите на референдума от юни 2016 г., когато 52 процента от британците пожелаха страната им да напусне ЕС, посочи Мей пред парламента. 

Британският премиер каза, че правителството й ще публикува в четвъртък т.нар. "Бяла книга" за Brexit.

По нейно мнение ЕС трябва да подходи по-конструктивно към новото й предложение за излизането на Великобритания от ЕС, защото в противен случай Обединеното кралство ще напусне блока без сделка.

Броени дни, след като премиерът Тереза Мей постигна трудно съгласие от главните си министри за преговорната стратегия на страната с ЕС по Brexit, след проведени консултации Джонсън е решил, че не може да подкрепи сделката, пише The Guardian. 

Опасност от вот на недоверие 

Възможно е членове на Консервативната партия на Тереза Мей да са си осигурили подкрепата на достатъчен брой свои депутати за задействане на вот на недоверие към британския премиер, заяви политическият редактор на Би Би Си Лора Кюнсбърг.

"Има непотвърдени слухове, че консервативните депутати са достигнали вълшебното число от 48 писма за внасяне на вот на недоверие", написа Кюнсбърг в Twitter.

Вот на недоверие може да бъде задействан, ако 15% от консервативните депутати напишат писмо до председателя на парламентарната си група. В момента Консервативната партия има 316 депутати, което значи, че са нужни 48 от тях за оспорване на позицията на Мей.

Представител на Мей заяви за телевизия Скай нюз, че Мей ще се съпротивлява на процедура за вот на недоверие от собствената й партия, предаде ТАСС.

По-рано днес стана ясно още, че британският министър по Brexit Дейвид Дейвис е подал оставка.

Той е известил премиера Тереза Мей, че не желае да продължи да работи като основен преговарящ с Брюксел за излизането от Европейския съюз.

Оставката беше подадена два дни след съвещанието на Тереза Мей с нейните министри. После бе обявено, че е постигнато споразумение относно желанието да се запазят тесни търговски отношения с ЕС след Brexit.

Обаче 69-годишният Дейвис, убеден евроскептик, заяви в писмото с оставката си, публикувано от "Даунинг стрийт", че курсът, следван от правителството, няма да позволи да се постигне това, за което британците са гласували.

"В най-добрия случай ще бъдем в слаба позиция за преговори" с Брюксел, заяви опитният британски политик, който беше заместник-министър по европейските въпроси от 1994 до 1997 г., преди да се опита да поеме ръководството на Консервативната партия през 2005 г., когато загуби от Дейвид Камерън.

"Националният интерес изисква министър за Brexit, който твърдо вярва във Вашия подход, а не просто да изпълнява задълженията си с неохота", добави той в писмото си до премиера.

Оставката му е била последвана от тези на заместник-министрите за Brexit Стив Бейкър и Сюела Бревърман, според британските медии.

Критик на плана на Тереза Мей за отношенията ЕС - Великобритания след Brexit беше и Борис Джонсън. 

Още днес британският премиер назначи Доминик Рааб на поста на Дейвис.

Преди това Рааб беше министър по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление, припомня Ройтерс.

Според британските медии, оставката на Борис Джонсън ще задълбочи кризата около Тереза Мей и ще увеличи възможността тя да се изправи срещу вот на недоверие.


Британският финансов министър Филип Хамънд каза днес, че дава пълната си подкрепа за плана на Мей, който включва близки търговски отношения с ЕС след Brexit.

Той заяви, че предложението на Мей "поставя най-напред работните места и защитава благоденствието на страната ни".

Предизвиканата от Brexit бъркотия е проблем, който няма да изчезне с политически напускания, заяви пък председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Политиците идват и си отиват, но проблемите, които те са създали за народа си, остават. А предизвиканата от Brexit бъркотия е най-големият проблем в историята на отношенията между ЕС и Великобритания", заяви Туск в Брюксел на молба да коментира оставката на Дейвис.

"Този проблем все още далеч не е решен, с или без г-н Дейвис. А за жалост идеята за Brexit не си е отишла заедно с г-н Дейвис. Но. . . знае ли човек?", добави Туск.

Депутатът консерватор Питър Боун, който приветства решението на Дейвис, подчерта, че в предложенията на Мей от Brexit "е останало само името" и че те са "неприемливи".

Тези предложения предвиждат създаване на зона за свободна търговия и нов митнически модел с 27-те, с цел поддържане на търговия "без търкания" с континента.

Преди да ги представи в Брюксел, Мей ще ги изложи с подробности днес пред британските депутати.

Британският премиер ще им каже, че нейният проект е "добрият Brexit", този "Brexit, който отговаря на британския национален интерес".

Въпреки това заседанието в парламента се очертава бурно, предвид депутатите консерватори, привърженици на "твърд" Brexit.

Вчера министърът на околната среда Майкъл Гоув, друг евроскептик, защити споразумението, като призна, че не е това, което е очаквал, но все пак е "реалистично".

Депутатът-консерватор и еврофоб Джейкъб Рийс-Мог осъди "пораженчеството" на правителството и заяви, че ще гласува против неговия план и няма да е единственият.

"Има много въпроси, много недоволство, много опасения", заяви колегата му Бил Кеш по телевизия "Скай нюз". "Въпросът е "ще ни позволи ли това истински Брекзит?"

Икономическите среди също твърдо отхвърлят плана, макар и по противоположни причини.

В отворено писмо основателят компанията за напитки "Иносънт" (Innocent) Ричард Рийд, осъди предложенията, заедно с още стотина предприемачи и ръководители на фирми, сред които "Прет", (Pret), "Домино" (Domino's), "Йо!Суши" (Yo!Sushi) (агро-хранителни), "Зупла" (Zoopla, недвижими имоти) и "Нет-а-порте"(Net-a-Porter, търговия с дрехи на дребно).

"Цената, сложността и бюрокрацията, породени от напускането на Митническия съюз, и приемането на алтернативни регламенти са последното нещо, от което нашите компании имат нужда. Това е нов опит на правителството да върже ръцете на британските компании", заявиха те, настоявайки Обединеното кралство да остане в митническия съюз на ЕС.

Групата "Филипс" (Philips), която е работодател на 1500 души в Обединеното кралство, от своя страна обяви, че обмисля евентуално да затвори завода си в Глемсфорд (Югоизточна Англия).

Преди "Филипс", компаниите "Еърбъс", Бе Ем Ве" и "Ягуар" през последните дни вече предупредиха британските власти за икономическите последици, които би могло да има евентуално излизане от общия пазар. 

Стотици хиляди европейци може да не получат статут след Брекзит, предупреждават експерти

Посланик Ема Хопкинс: На България предстои важна роля за Brexit

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 46 минути

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 1 час

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 3 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 4 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 4 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 5 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 5 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 5 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 6 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 6 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет