Още по темата

"Радвам се и се гордея, че в тези пет години изминахме пътя от "Големия шлем" с три руски проекта до няколко смислени приоритета за България - иновации, дуална система на образование, иновационни екосистеми, енергийна ефективност, либерализация и диверсификация".

Това каза президентът Росен Плевнелиев продължи словесната престрелка от вчера между него и премиера Бойко Борисов. 

Вчера Борисов критикува позициите на държавния глава към Москва: 

"Росен Плевнелиев получи отлични оценки от всички западни лидери, но аз винаги съм му го казвал и в очите, че с поведението си на ястреб влоши леко отношенията с Русия, но през последните няколко месеца след разговорите ми с Путин и Медведев, смятам, че новият президент ще наследи добри отношения и с тях."

По-късно Плевнелиев му отговори: 

"Аз в целия мандат правих това, което обещах да правя.

Казах на българите, че за мен Европа не е външна политика, а моето семейство и се държах като такъв. Обещах на българите, че ще ги водя в европейската посока и казах, че за мен посоката е от София на Запад. Това и правих за 5 години - отстоявах го с всяко свое действие. Нека новите кандидат-президенти да излязат и да кажат ясно те в каква посока ще движат държавата и защо. За мен въпросът на европейското развитие беше въпрос и на национален идеал", изтъкна Плевнелиев.
По думите му, мнението на министър-председателя и на политиците било важно, но той не бил удобното извинение за липсата на кампания от политическите партии. "Не е удобното извинение винаги да се фокусираме върху президента. Окей, аз не бягам от своята отговорност за всичко, което направих, но моля излезте вие и кажете какво ще свършите", настоя Плевнелиев. 

Още за позицията на Плевнелиев: 

Плевнелиев със смела реч срещу Русия в Страсбург

Плевнелиев: Русия се готви за хибридна война

"Да, президентът не е този, който управлява държавата, но президентът е този, който представлява държавата, той има силен глас и може да задава смислени приоритети", коментира още Плевнелиев. Той не даде мнение за кандидатурата на ГЕРБ за "Дондуков" 2 - Цецка Цачева и Пламен Манушев. 

Плевнелиев отбеляза и, че днес в информационните и комуникационните технологии са създадени 17 500 работни места, секторът съставя 1,86 процента от БВП на страната. В аутсорсинг индустрията са създадени над 35 000 работни места, автомобилният клъстер, създаден преди 4 години, днес има над 20 фабрики и над 25 000 работни места. Позитивна е тенденцията и за стартиращите компании. София е един от 10-те града в света с най-благоприятни условия за стартиращи компании, според "Форбс". Създадени са повече от 190 стартиращи компании на млади хора в България, над 50 от тези фирми генерират собствени приходи и създадоха 600 работни места.