Още по темата

„Пежо Ситроен“ в четвъртък стана първата западна компания, която има обвързващ договор с иранска бизнес група след вдигането на санкциите срещу Иран на 16 януари тази година.

Френският производител на автомобили създаде съвместно предприятие с базираната в Техеран „Кодро“ за производството на широка гама от автомобили. Очаква се инвестицията на „Пежо Ситроен“ да достигне 400 милиона евро през следващите 5 години. В понеделник французите откриха и първия си магазин със шоурум в Иран.

Днес иранският президент Хасан Рухани пристигна във Франция след тридневно посещение в Италия. Обиколката има за цел да възстанови прекъснатите от годините на санкции връзки между ислямската република и европейския бизнес.

Очаква се и други водещи компании от ЕС да инвестират в Иран или да се възползват от новите пазарни възможности. Една от вероятните сделки е поръчка за Airbus на повече от 100 нови пътнически самолета.

Докато беше в Италия, делегацията на Рухани договори сделки за 17 млрд. евро, но за нито една от тях все още няма подписан обвързващ договор.

„Пежо Ситроен“ започна преговори с „Иран Кодро“ веднага след като стана ясно, че санкциите срещу ислямската република могат да бъдат вдигнати преди 18 месеца.

Марката „Пежо“ беше най-продаваната в Иран до 2012 г. с почти половин милион коли годишно и с пазарен дял от 30%, но затягането на санкциите принуди френската компания да се оттегли.

Инвестицията на „Пежо Ситроен“ в „Иран Кодро“ ще позволи и износ на автомобили за региона. Заводът трябва да започне да работи през втората половина на 2017 г., като от поточната линия ще излизат по 200 000 коли годишно от моделите 208 и 301.