Още по темата

Решението на Папа Франциск да поднови аржентинските си документи за самоличност бе погрешно изтълкувано от някои чуждестранни медии, които го обявиха за „първия глава на Римокатолическата църква, който се отказва от правото да получи ватиканско гражданство“.

По-рано днес АП съобши, че папата ще продължи да пътува по света като гражданин на родната си Аржентина, а не според досегашната традиция – с паспорт на Ватикана. Той бил пожелал сам да заплати административната такса от 55 долара за подновяването на аржентинския си паспорт и помолил да не получава никакво специално обслужване, отбеляза ИТАР-ТАСС. Въпреки това аржентинският посланик при Светия престол Хуан Пабло Кафиеро и неговият заместник лично отишли в апартамента на Франциск във Ватикана, за да вземат пръстовите му отпечатъци и да му направят снимка, става ясно от информацията на АП.

Вътрешното министерство на Аржентина разпространи снимка на личните документи на папата, чието рождено име е Хорхе Марио Берголио. На снимката, където личният идентификационен номер и подписът на Франциск са потъмнени, за да се защитят личните му данни, се вижда снимката му с белите папски одежди и с необичайно сериозно и дори смръщено изражение на лицето.

Истината е, че роденият в Аржентина папа

пожела да получи полагащите му се биометрични документи на аржентински гражданин

паспорт и лична карта, като изтъкна единствено, че не желае да се ползва с привилегии и ще премине по обичайната административна процедура.

Той никога не е обявявал намерение да се отказва от ватиканското си гражданство, нито пък има правото да го направи.

Държавата на град Ватикана, както е официалното ѝ наименование на латински и на италиански, възниква през 1929 г. по силата на Латеранските споразумения, наричани още конкордат, които регулират отношенията между Кралство Италия и Светия престол. Официалното име звучи необичайно извън пределите на Италия, но то отразява историческата традиция на градове-държави на Апенинския полуостров и в ежедневното общуване най-често се съкращава до Държавата Ватикана или просто Ватикана.

Предшественица на Ватикана е Папската държава, наричана още Държава на църквата, която съществува от 752 до 1870 г., когато с превземането на Рим завършват войните за обединението на Италия. Кралство Италия анексира изцяло териториите на Папската държава с изключение на Ватикана, зад чиито стени се оттегля папата, който отказва да признае новата италианска държава. Тази взаимно неизгодна ситуация продължава 59 години до сключването на конкордата, който признава пълния суверенитет на Светия престол върху територията на Ватикана, а тя се превръща в суверенна държава и по този начин гарантира и светска власт на папата под формата на абсолютна монархия.

Ватикана е единствената държава, която не дава гражданство по кръвна линия и по месторождение,

а определящи фактори са функциите и местожителството. Според официалните данни от 2009 г. нейното население е възлизало на 799 души, от които 578 са имали гражданство, като между тях са и 114 военнослужещи от Папската швейцарска гвардия. Към тях се прибавят и 234 притежатели на дипломатически паспорти, които са на работа в чужбина. Само 58 кардинали, които са на служба във Ватикана и живеят там или на територията на Римската община, притежават ватиканско гражданство. Всички тези категории губят правата на ватикански граждани при изтичане на срока на служебните им задължения.

В момента на избора на нов папа той автоматично придобива ватиканско гражданство, ако не е от категорията на кардиналите, които го притежават. Папата е абсолютен монарх и

не може да се откаже от гражданството на държавата, която владее.

Твърдението, че папата изявил желание да пътува по света като „обикновен аржентински гражданин“ бе разпространено от министерството на вътрешните работи на Аржентина и не бива да се възприема като нещо повече от подходящ за момента пиар, коментира Христо Петров от БТА. Папата не е „обикновен гражданин“ и когато става дума за пътуване в чужбина, той има само задължения, а не права.

Неотменимо изискване е да посещава чужди страни само в двойната си функция на държавен глава и на предстоятел на Римокатолическата църква, за което са необходими две покани от приемащата страна – една на държавно и друга на висше религиозно ниво. Трудно е да си представим, че държавен глава ще тръгне на официално посещение с обикновен паспорт, най-малко защото ще трябва в редица случаи да поиска входна виза с всичките произтичащи от това протоколни последици.

След публикуването на факсимиле от новоиздадените аржентински документи за самоличност на папа Франциск се появиха спекулации, че снимката му не отговаряла на международния стандарт, защото носел шапчица. За успокоение на духовете снимката на папата е съвсем редовна, защото се допуска покривало на главата, което е постоянен елемент от облеклото по религиозни причини и отговаря на определени изисквания.