Още по темата

Незабавно прекратяване на преговорите за присъединяването на Турция към ЕС. За това настоя Майкъл Ааструп Йенсен от управляващата в Дания Либерална партия.

Говорителят по външната политика на партията Йенсен подчерта, че тази мярка е крайно наложителна, тъй като Турция се бори за безвизов режим за гражданите си като се възползва от споразумението за бежанците, но веднага след опита за преврат е извела в дневния ред на обществото дебата за връщането на смъртната присъда.

„Кандидат-членката на ЕС прескочи червената линия, президентът Реджеп Ердоган предприе серия от антидемократични инициативи и подкрепя връщането на екзекуциите. Това определено налага спирането на преговорите за присъединяването към ЕС. Необходимо е не само спиране, но и изваждането на Турция от листата на възможните страни-членки“, заяви Йенсен.

През последните дни той е поредният европейски политик, който се противопоставя на евентуалното влизане на Турция в ЕС след негови колеги от Австрия и Швеция.

В началото на август външният министър на Австрия Себастиян Курц призова за незабавно прекратяване на преговорите за присъединяването на страната в ЕС.

Австрия подпали скандал ЕС-Турция

Бъчварова: Политиката ни към Турция остава същата

Нейнски: Русия не може да предложи много на Турция

Австрийският канцлер Кристиян Керн заяви, че ще инициира дискусия сред европейските лидери заради пробойни в демокрацията и икономиката в страната.

На тези призиви турският външен министър Чавушоглу отвърна с остри нападки и обяви Австрия за столица на радикалния расизъм.

Шведският премиер Стефан Льовфен обвини властите в Турция в грубо погазване на човешките права и международното законодателство, и подчерта, че страната върви по крайно погрешен път след неуспешния опит за преврат.