Още по темата

Този Тръмп, тези атомни оръжия, този климат… Само две минути ни делят от края на света. Екип от учени представи във Вашингтон най-новото издание на т. нар. „Часовник на апокалипсиса“, който тиктака вече над 70 години.

Doomsday clock – така се нарича в оригинал този часовник, който отброява минутите до края на света. Създаден е още през 1947 г. и оттогава насам специален екип от учени, сред които и цял отбор Нобелови лауреати, се събира всяка година, за да реши дали стрелката трябва да бъде изместена по-близо или по-далеч от 12 – часа хикс, в който ще настъпи краят на света.

Мъжът, който спаси живота ни

Ядрени инциденти, по-тежки от Чернобил

Роден от война

През 1947 г., когато е създаден „Часовникът на апокалипсиса“, посланието на учените гласи, че ако човечеството не престане да размахва ядрени оръжия и продължи да опустошава планетата, гибелта му е гарантирана.

Екипът, посветен на предотвратяване на ядрения апокалипсис, бил съставен в края на Втората световна война от група хора, които знаели едно-две неща за ядрените оръжия – учени инженери и различни експерти, работещи по Проект Манхатън, който произвежда първите атомни бомби.

Те знаели за ужасните последици от тези нови оръжия и се посветили на това да предупредят обществеността за последствията от използването им. Но те се тревожели и за нещо друго – военната тайна. Експертите се опасявали, че световните лидери ще започнат ядрени войни, без гражданите да бъдат напълно информирани за случващото се.

Колко още ще съществува животът на земята?

Няколко космически сценария за апокалипсис

Тик-Так

Идеята за часовника на съдбата, който отброява времето на човечеството до унищожението, идва от покойния художник Мартил Лангсдорф, който го скицира през 1947 г. Този първи часовник е показвал 7 минути преди 12 часа – часа хикс, в който ще настъпи краят на света.

Последният път, когато часовникът е бил толкова близо до полунощ, както сега, е бил през 1953 г., когато САЩ и Съветският съюз се надпреварвали в ядреното въоръжаване.

През 2017 г. бордът премести часовника от три минути до полунощ, на две и половина минути до полунощ. Най-отдалечен, на цели 17 минути от полунощ, часовникът е бил през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз.

Защо само 2 минути

А днес часовникът вече показва само 2 минути до пълното унищожение. С други думи откакто президент на САЩ е Доналд Тръмп, но разбира се не само той е причината.

Не е трудно да отгатнем защо ни остава по-малко време: непредвидимият севернокорейски лидер, реториката на Вашингтон, търканията около ядреното споразумене с Иран, застрашаващата ни климатична катастрофа. А и с информационното общество нещата не вървят никак добре.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.