Още по темата

„Дау”, основният индекс на фондовата борса в САЩ, регистрира най-големия спад за една сесия в историята си снощи, след като загуби близо 1600 пункта от стойността си за часове.

Най-добре представилата се за сесията компания беше „Епъл” (Apple), чиито акции поевтиняха само с 2,50%. А най-големи бяха разпродажбите в нефтодобивния и фармацевтичния сегменти на пазара.

Тръмп разклати пазарите, доларът удари 6-месечно дъно

Паундът се срина до ново 31 годишно дъно

Паническата разпродажба на активи беше последвана от консолидация на позиции и в крайна сметка търговията приключи с понижение на DJIA от 1 175 пункта или 4,6%, до 24 345,75 пункта.

Дори и така, това е рекорден спад за фондовия индекс. Той напомня за 29 септември 2008 г., когато в разгара на финансовата криза индексът загуби 7% или 778 пункта за ден.

Рязкото понижение от вчера обаче едва ли ще има подобни последствия. То идва след продължителен ръст на индекса, чиято стойност въпреки срива остава с 24% по-висока, отколкото на същата дата миналата година.

Причина за разпродажбите в началото на седмицата вероятно са силните данни за икономиката на САЩ и най-вече докладът за заетостта, публикуван в петък. Той показа по-силен от прогнозирания ръст на заплатите и съответно повишава инфлационните очаквания. Това прави по-вероятно бъдещо решение за увеличаване на лихвените нива и затягане на паричната политика от банката на Федералния резерв.

Въпреки това сривът на DJIA доведе до паника на азиатските пазари днес. В Токио основният индекс „Никей” (Nikkei) пада с 6.89% или 1 563 пункта.

На фона на колапса на стойността на компаниите Японската фондова борса за клиринг на ценни книжа издаде предупреждение за очаквана бъдеща волатилност (нестабилност – бел. ред.) на пазара.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.