Още по темата

Американският президент Доналд Тръмп приветства Китай и Русия за подкрепата им за внесената от САЩ в ООН резолюция за засилване на санкциите срещу Северна Корея, съобщи Франс прес.

"Президентът оценява сътрудничеството на Китай и на Русия за приемането на тази резолюция", се посочва в комюнике на Белия дом, разпространено след гласуването в Съвета за сигурност на ООН.

Напрежението расте, САЩ готвят да ударят Китай със санкции

САЩ с нови санкции срещу Русия, Москва отвърна

Всичките 15 членове на Съвета за сигурност одобриха резолюцията, налагаща нови строги санкции на Северна Корея, които се очаква да я лишат от годишни приходи за близо един милиард долара. 

Това стана в отговор на извършените от Пхенян нови ракетни изпитания.

Резолюцията предвижда забрана на износа от КНДР на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски продукти. Това може да доведе до съкращаване с една трета на годишния износ на Пхенян, който сега възлиза на 3 млрд. долара.

В текста на проекторезолюцията се забранява на страните, в които работят севернокорейци, да увеличават техния брой. Забранява се също създаването на нови съвместни предприятия с КНДР и допълнителни инвестиции във вече съществуващите. Санкциите предвиждат също замразяване на авоарите и забрана за пътуване спрямо 13 физически лица и предприятия, свързани с ядрената и ракетната програми на Пхенян.

Всичките 15 членове на Съвета за сигурност одобриха резолюцията, налагаща нови строги санкции на Северна Корея.
Всичките 15 членове на Съвета за сигурност одобриха резолюцията, налагаща нови строги санкции на Северна Корея. Източник: ЕПА/БГНЕС

САЩ са изготвили първоначалния текст и са преговаряли по него с Китай в продължение на няколко седмици, отбелязва Асошиейтед прес.

В резолюцията се призовава за възобновяване на "шестстранните преговори" - международния форум за денуклеаризация на Корейския полуостров, с участието на двете Кореи, Китай, САЩ, Русия и Япония, предаде ДПА.

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли заяви след гласуването, че новата резолюция "позволява да се изпрати силно послание на севернокорейския режим".

"Не трябва да се заблуждаваме, че сме решили проблема. 

Ники Хейли
Ники Хейли Източник: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейската заплаха продължава да тегне върху нас и бързо става все по-голяма", добави Хейли, цитирана от Ройтерс.

"Необходими са още действия. Съединените щати предприемат и ще продължат да предприемат предпазливи отбранителни мерки, за да защитят себе си и своите съюзници", изтъкна тя, добавяйки, че Вашингтон ще продължи съвместните годишни военни учения с Южна Корея.

По думите на Хейли новите санкции са най-строгите мерки, налагани напоследък.

Тръмп подписа закона за новите санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея

Северна Корея заплаши, Китай отвърна

В Азия уплашени САЩ да не ударят Северна Корея

За уреждането на кризата около КНДР са необходими нестандартни подходи, изолацията и натискът трябва да отстъпят място на диалога и преговорите заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК