Още по темата

Руски държавни служители са извършили сериозни нарушения, включително изтезания, на полуостров Крим, се казва в доклад на ООН. В документа се предупреждава, че положението с човешките права на анексирания полуостров „значително се е влошило” след окупирането му от Москва.

В последния си доклад агенцията на ООН по правата на човека посочва, че след анексирането на черноморския полуостров през март 2014 Русия е започнала мащабни репресии срещу украинските институции и украинската култура.

Доктрината "Герасимов" или как Русия воюва днес

Как прогониха българите от Крим

Крим - три години Кремъл диктува живота

Докладът открива доказателства за „тежки нарушения на човешките права като произволни арести и задържания, принудителни изчезвания на хора, малтретиране и изтезания и за поне една необоснована съдебно екзекуция”.

В доклада върховният комисар на ООН по правата на човека призовава Москва да изпълнява задълженията си на окупационна сила и настоява за разследване на всички случаи на предполагаеми изтезания, отвличания и убийства, в които са замесени членове на руските сили за сигурност и на кримските отреди за самоотбрана.

„Налице е спешна необходимост от отчетност за нарушенията и на злоупотребите с човешките права, както и за осигуряване на обезщетения на жертвите”, заяви комисарят на ООН по правата на човека Зейд Раад ал Хусейн.

Основният автор на доклада Фиона Фрейзър каза пред репортери в Женева, че „липсата на безпристрастност на съдебната власт” означава, че съдебната система не дава надежда на онези, чиито права са били потъпкани”.

Хиляди затворници са прехвърляни незаконно от Крим в руски затвори, се казва в доклада и се добавя, че поне трима задържани са починали след като не са получили медицинска помощ.

„Държавните служители трябва да се откажат от украинско гражданство, за да не бъдат уволнени, а кримски жители, които не отговарят на изискванията да бъдат приети за руснаци, са лишавани от основни граждански права. Десетки хиляди души са станали чужденци и заради това се сблъскват с огромни трудности”, посочи Фрейзър.

Тя обясни, че такива хора не могат да притежават земеделска земя, да гласуват и да бъдат избирани, да регистрират религиозна общност, да искат разрешение за провеждане на публични прояви, да заемат длъжности в държавната администрация и дори да регистрират колата си.