Още по темата

Доклад за заплахата, която "Ислямска държава" (ИД) представлява за международния мир и сигурност, представи в ООН генералният секретар Бан Ки Мун. Според доклада опасността остава и придобива нови аспекти.

Независимо от действията на коалиционните сили, в резултат на които групировката понесе сериозни поражения и разпространението й на нови територии бе спряно, ИД и до момента не е отслабена окончателно в стратегически план, се казва в доклада.

Терористичните атентати в Русия, Египет, Франция, Германия, САЩ, Бангладеш, Индонезия и други страни, показват, че

групировката минава към друга тактика.

В доклада се алармира за опасността координираните атаки срещу международни граждански цели да зачестят. Атентатите в Париж през ноември 2015 и Брюксел през март 2016 г. показват способността на терористичната организация да осъществи комплексни терористични атаки в няколко етапа.

По оценка на доклада в резултат на въздушни удари срещу обекти в Сирия и Ирак,

добивът на нефт в контролираните от ИД територии е намалял с 30-50%,

в същото време бунтовниците засилват натиска си върху населението. Има опасност за активизиране на опитите за отвличания на чужди граждани с цел откуп.

Според последните оценки през последните години около 38 000 чужди бойци

са влезли в територии, контролирани от ИД.

Според други данни в редовете на джихадистите сега има около 30 000 бойци от Сирия, Ирак и други страни. Информациите показват, че този поток не секва. Особено безпокойство буди и фактът, че

ИД вербува жени и използва деца като бойци,

както и че значителен брой от чуждестранните бойци се завръщат в родните си места. Те запазват радикалните си възгледи и имат и намерения и възможности за извършване на терористични нападения в своите собствени страни, алармира докладът. 

В края на април американският генерал Питър Гърстън, един от командващите антитерористичната операция на САЩ в Ирак и Сирия, обяви, че "Ислямска държава" изпитва сериозни финансови трудности и не може да плаща на наемниците. Те дори търгували с автомобили, за да набавят пари.