Още по темата

Със старта на Олимпиадата в Рио де Жанейро притесненията за разпространение на вируса Зика в световен мащаб се засилват, съобщава NOVA.

В навечерието на откриването на игрите Световната здравна организация обяви, че епидемията от вируса е обхванала Бразилия. В същото време се очаква най-голямото спортно събитие за тази година да бъде посетено от повече от половин милион чуждестранни туристи.

И ако доскоро се смяташе, че заразата може да пренесе само тигров комар, то вече не е така. Вирусът се предава и по полов път.

Бразилия е най-засегната от латиноамериканските страни, като там са се заразили 1,5 милиона души и са се родили над 1000 бебета с микроцефалия, от които 50 са починали от тази малформации, свързана с вируса на Зика.

По данни на СЗО от 2015 г. досега в 64 страни и територии по света за идентифицирани случаи на Зика.

В 11 държави има подадени сигнал за предаване на вируса по полов път, а 14 са съобщили случаи на микроцефалия, потенциално свързани с вируса.

Рискът от тежки увреждания за бебета е най-голям, когато бъдещите майки са се заразили в началото на бременността.

Симптомите на болестта са подобни на грипните – температура, обриви… Възможно е болестта да протече дори безсимптомно.

Все още няма разработена ваксина срещу Зика. Преди дни в САЩ започна тестване на нов препарат срещу вируса, а първите резултати се очакват през януари догодина.