Още по темата

След като намериха телата на няколко от загиналите моряци в наводнените помещения на ескадрения миноносец „Фицджерал“, от американския флот обявиха край на мисията за издирването.

Общо 7 моряци бяха обявени за изчезнали след сблъсъка на военния кораб с контейнеровоз, плаващ под филипински флаг.

Вицеадмирал Джоузеф Аукойн не посочи колко тела са намерени. Загиналите бяха открити от флотските гмуркачи, един ден след като корабът се върна в базата си в Йокосука.

В момента на фаталния инцидент 116 от членовете на екипажа са се намирали в две общи помещения, почивайки си. Точно там е бил ударът на носа на товарния кораб.

Освен спалните помещения, повредени са също така и машинното помещение, комуникационното отделение и други секции на кораба.

Разследващите считат, че няма надежда да бъдат открити оцелели. Намерените тела са на загинали непосредствено при удара на двата кораба или от удавяне, заяви говорителят на флота лейтенант Пол Нюъл.

Японската брегова охрана съобщи, че е получила спешно повикване от контейнеровоза ACX Crystal за сблъсъка.

След разпита на членовете на екипажа на товарния кораб, който е нает от японската корабна компания Nippon Yusen KK, се счита, че най-вероятната причина за инцидента е професионална небрежност.

Климатичните условия по време на сблъсъка са били добри и въпреки че в района има интензивен корабен трафик, е нямало външни фактори, които да доведат до инцидента.

Източник: ЕПА/БГНЕС