Още по темата

Организацията на Северноатлантическия договор, известна като НАТО, е изправена пред проблем. И не става въпрос за това, че много от държавите-членки не изпълняват изискването за разходи за отбрана в размер на 2% от брутния им вътрешен продукт. Не е и търсенето на нова роля на алианса след разпадането на СССР.

Големият проблем на НАТО е Реджеп Ердоган, ислямистът, управляващият диктатор, чиято политика заплашва да подкопае този уникален съюз от 29 държави, който съществува от почти 70 години, пише Даниел Пайпс, президент на Форум за Близкия изток в „Уошингтън таймс“ (The Washington Times).

Една иранска делегация в Анкара, която предизвиква множество въпроси

Пътят на Турция от република към султанат

Скандал между САЩ и Турция, спряха визите

Основополагащите принципи на НАТО амбициозно поставят целта: „да защитава свободата, общото наследство и цивилизацията на народите, основана на принципите на демокрацията, личната свобода и върховенството на закона”.

С други думи, алиансът съществува, за да брани Западната цивилизация.

През първите 42 години на НАТО, до падането на СССР през 1991 г., това означаваше да бъде сдържан Варшавският договор.

Днес основните противници са Русия и фундаменталният ислям. От тези две заплахи ислямизмът, е по-дълбоката и дългосрочната, защото се основава не на личността на един лидер, а на една силна идеология, която ефективно наследи фашизма и комунизма като радикално утопично предизвикателство към Запада.

Редица водещи фигури в НАТО оцениха тази промяна скоро след колапса на СССР. Още през 1995 г. генералният секретар Вили Клаас отбеляза, че „фундаментализмът е поне толкова опасен, колкото и комунизмът”. След края на Студената война той посочи: „Ислямското войнство се очертава като може би най-сериозната заплаха за НАТО и за западната сигурност”.

През 2004 г. бившият министър-председател на Испания Хосе-Мария Аснар предупреди, че „ислямският тероризъм е нова обща заплаха от глобален характер, която поставя самото съществуване на членовете на НАТО в опасност”.

Но вместо да брани Европа от терористите алиансът беше саботиран от Ердоган. И останалите 28 страни-членки се подчиниха на ислямиста в своите редици.

Те мълчат за войната, която се води в югоизточната част на Анадола срещу турските граждани от кюрдски произход. Правят се, че не забелязват новата частна ислямска армия на Ердоган, наречена SADAT. Примиряват се с обратите в настроението на турския лидер по отношение на достъпа до базата на НАТО в Инджирлик.

Нито арестуването на 12 германски граждани, като Дениз Юсел и Петер Щойдтнер, нито опитът за убийство на турци в Германия, като Юксел Коч, нито взимането като заложници на американци в Турция -Андрю Брънсън и Серкан Гьолдже, стряскат НАТО.

Алиансът изглежда не е разстроен от това, че Анкара помага на иранската ракетна програма срещу достъп до петролни находища и прехвърля иранското оръжие на „Хизбула“.

А междувременно Ердоган говори за присъединяване към доминираната от Москва и Пекин Шанхайска организация за сътрудничество и турската армия провежда съвместни учения с руските и китайските военни.

Покупката от Русия на ракетни системи С-400 изглежда по-скоро дразнеща, отколкото фатална за членството на Турция в алианса.

Реално НАТО е изправена пред избор. Алиансът може, надявайки се, че Ердоган е само временно явление за Турция, да продължи с настоящата политика.

Или да предприеме решителни стъпки, за да замрази членството на страната в НАТО, докато Анкара отново не започне да се държи като съюзник.

При втория вариант е възможно изтегляне на ядрените бойни глави от „Инджирлик”, закриване на базата, спиране на продажбите на нови оръжия като самолетите Ф-35, прекратяване на турското участие в разработването на оръжейни системи, отказ от споделяне на разузнавателна информация и от обучение на турски войници и моряци, отстраняване на турския персонал в НАТО.

Само единна позиция срещу враждебната диктатура на Ердоган ще позволи на алианса да изпълнява мисията си за защита на Западната цивилизация.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.