Още по темата

Американската космическа агенция НАСА обяви свободни работни места за астронавти. Това се случва за пръв път от 2011 г. насам.

Агенцията ще приема автобиографии на кандидати от средата на декември до февруари.

Според обявата бъдещите астронавти ще излитат от базата във Флорида в произведени в САЩ космически кораби за мисиите си в открития Космос, които според НАСА ще доближат човечеството до заветното му стъпване на Марс.

Кандидатите трябва да бъдат инженери или да имат бакалавърска степен по биология, физика или математика.

Изискват се и 1000 летателни часа като пилот или 3-годишен опит в работа свързана с "поемане на прогресивна отговорност".

Тъй като в космическия кораб е доста тясно, е желателно кандидатите да са със средна височина.

Те трябва да минат и профилактичния прегледа на НАСА и да имат много добро зрение и идеално кръвно налягане.

Избраните за астронавти ще имат възможност да работят на Международната космическа станция, по две програми за пътнически космически полети, както и на космическия кораб "Орион", който все още се строи.

След откритието на течаща вода на Червената планета, наскоро американската космическа агенция разкри плана си да изпрати хора на Марс. В доклада на НАСА от 36 страници учените подробно са обяснили всеки един етап от развитието на мисията, начините за реализация, необходимите изследвания и технологии.

Известният британски архитект Нормън Фостър пък си представи нагледно как би изглеждал животът и постройките на Марс.

Появи се и последния блокбастър на Ридли Скот "Марсианецът", в която оцеляването на най-близката до човешкото съзнание планета изглежда съвсем възможно. Учени припомниха, че фермерството, отглеждането на храна в Космоса съвсем не е фантастична идея, а реално се случва.

Вчера от НАСА обявиха и ново откритие за Червената планета - тя е имала атмосфера, която е била отнесена от мощна слънчева буря.