Още по темата

Поне шестима цивилни са загинали до момента в размирната зона Нагорни Карабах, където се водят боеве от петък.

Убитите войници са 40, а още 200 са ранени.

Тогава в сраженията се включиха танкове и артилерия, а едни срещу други отново се изправиха арменски и азербайджански сили по фронтовата линия в сепаратисткия анклав Нагорни Карабах в Азербайджан.

Ден по-късно от азербайджанска страна беше съобщено, че ще прекратят огъня едностранно, но се заканиха, че ударите им ще станат още по-ожесточени, ако от арменска страна продължат.

Според различни източници, хората са в паника и са скрити в убежища, докато конфликта отшуми.

Конфликтът между Армения и Азербайджан има многогодишна история.

Началото е през 1988 г., когато Нагорни-Карабах, автономен район в състава на Азербайджанската ССР, но населен предимно с арменци, обявява, че излиза от състава на Азербайджан.

Днес се очаква да се проведе специално заседание на постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във връзка с конфликта в Нагорни Карабах.

Министърът на обраната на Азербайджан Закир Хасанов е наредил на въоръжените сили на републиката да бъдат готови да нанесат удар по Степанакерт, столицата на непризната Нагорно-Карабахска Република:

„Министърът на отбраната нареди да бъдат готови за употреба всички тежки бойни средства, намиращи се в разположение на военните сили, включително ракетно-артилерийската войска, с цел да бъде нанесен съкрушителен удар по град Ханкенди (азербайджанското име на Степанакерт) и други населени пунктове, намиращи се на окупираната азербайджанска територия“, се казва в съобщението, цитирано от Агенция „Фокус“.

Вижте още:

Серж Саркисян: Разногласията с Турция остават

Армения готова за война с Азербайджан

Армения замрази споразумението за сближаване с Турция