Още по темата

Най-малко 140 човека от държави в Карибския басейн са загинали, след като ураганът Матю връхлетя региона. Само 136 от тях са от Хаити.

По-рано беше съобщено, че жертвите на природното явление са 102 души. 

Вижте последиците от мощния ураган Матю в галерията ни

В същото време Американският национален център по ураганите съобщи, че тъй като Матю набира все повече сила, неговата категория се вдига до четвърта. Тя е и най-високата степен по скалата на Сафир-Симпсън за урагани.

Според властите силата му може да се увеличи още повече,

запътвайки се от Карибите към американското крайбрежие.

Джорджия стана поредният американски щат, който нареди евакуация на част от населението си заради Матю. Кметът Натън Дийл заяви, че разпорежда евакуирането на шест окръга по Атлантическото крайбрежие и препоръчва подобни действия да предприемат и жителите на по-ниските области във вътрешността на щата.

Във Флорида беше обявено извънредно положение.

То изисква от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) да координират усилията си по облекчаване на щетите, които бурята ще нанесе. Евакуирани са 1,5 млн. жители на щата.

Стихията Матю премина през Бахамите и се очаква да се доближи до атлантическото крайбрежие на Флорида тази вечер.

В Куба бурята също вилня във вторник с ветрове със скорост от 230 км/ч.

Снимки на НАСА показаха урагана и в нова светлина - сниман от Космоса той прилича на череп. 

Заради разрушенията в Хаити се наложи САЩ да окаже помощ

Бурята отнесе мост, свързващ ключови части на страната. Щетите нанесени на жилища и на електропреносната мрежа са големи. Хората са напуснали домовете си и са потърсили убежище в църкви и училища. Заради урагана бяха отменени президентските избори в Хаити, които трябваше да са в неделя.

Хеликоптери от САЩ ще обследват най-засегнатите от урагана зони в страната, а после ще участват в изпращането на спешна помощ за бедстващите.

За тези операции са мобилизирани 150-200 американски военни. 

Три американски военноморски кораба, сред които кораб-болница и самолетоносач, също се насочиха към Карибите, за да окажат помощ, ако властите на Хаити поискат такава.

Това е сериозна буря,

каза американският президент Барак Обама след среща с представители на Федералната агенция за управление на кризите.