Още по темата

Казват, че отговорни за възпитанието на децата са техните родители. Има неща обаче като знания, ценности, мечти, които детето изгражда на едно различно място от дома - училището.

Тези, които застават зад първолака, впоследствие тийнейджър, а след това и зрял човек, освен семейството, са хората, които ни дават знанията за това, което ни очаква в бъдеще - учителите.

На днешния ден в над 100 държави по света отбелязват Международния ден на учителя.

Датата е предложена от ЮНЕСКО през 1994 г. по повод на 40-та годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите.

Да си учител е отговорна работа, да бъдеш добър учител е призвание

Добрият учител е подарък за учениците, защото в негово лице те могат да намерят и приятел, и семейство. На този ден трябва да си спомним за всички добри учители в живота ни и да им благодарим за търпението, за знанията, за подкрепата, за насърчаването.

Източник: Getty Images/Guliver

На днешния ден си припомнете за:

учителя от Добрич с шарени кецове и безброй татуировки

Това е 29-годишният Венцислав Рачев, който се отличава от колегите си с десетките татуировки по тялото си и с методите на преподаване. За да научат децата по-лесно новия урок, Венци често интегрира нестандартни методи – танци, музика, пеене и различни игри. Родителите му имат доверие напук на стереотипите и дори го съветват да бъде по-строг. Той обаче знае как да спечели доверието на децата – като им бъде приятел, но и пример за подражание.

учителя, чиито ученици го последваха в друго школо

Два класа с деца се преместиха от едно училище в друго заради Мина Илиев. Следвайки философията да е позитивен, той е станал любимец на всички ученици, на които преподава. И вярва в едно - на децата трябва да се прощава.

учителката, която е решена да работи в страната си

Вероника Костова е едва на 23 г. и преподава български език и литература в столично училище. Тя попада в този под 1% от учителите под 25-годишна възраст, които са решили да останат в България. Причината за решението ѝ е надеждата, която всеки ден вижда в очите на децата.

учителката, която се отказа от букетите за 15 септември заради свой болен ученик

Тази година на първия учебен ден Димитринка Костова от Стара Загора призова родителите да не ѝ купуват цветя, а парите, които биха отделили за букет, да дарят за лечението на неин ученик.

Припомнете си за тези и за вашите преподаватели, които са ви дали повече от това, на което са способни.

Честит празник на всички български учители!