Още по темата

В момента отношенията между Русия и САЩ може би са на по-ниско ниво, отколкото през Студената война.

Такова е мнението на руският премиер Дмитрий Медведев.

Тръмп: Путин ми каза, че не се е намесил в изборите в САЩ

Тръмп за Русия: Кога хейтърите и глупаците ще разберат

Той говори от срещата на върха на Асоциацията на страните в Югоизточна Азия (АСЕАН). В края на миналата седмица в тази част на континента се срещнаха президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Двамата обаче не успяха да проведат задълбочен разговор, а според някои анализатори това не е добър сигнал за различните кризисни точки, в които интересите на двете велики сили се преплитат.

Изказването на Медведев не е по-обнадеждаващо. Той заяви, че помни какви са били отношенията между СССР и САЩ в края на 70-те и началото на 80-те години и не е сигурен, че в момента са по-добри.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ТРЪМП И ПУТИН ВЪВ ВИЕТНАМ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Тогава в САЩ не е имало закони за налагането на санкции срещу „държави, които са врагове на САЩ”, изтъкна Медведев и уточни, че Америка гледа на неговата страна именно като на враг.

Вашингтон наложи поредица от икономически ограничения върху Русия от разрастването на кризата в Украйна през 2014 година досега.

Според Медведев санкциите не вредят на Русия, тъй като икономиката й се е приспособила към тях, а кабинетът му разполага с необходимите инструменти при непредвидени ситуации.

Освен в Украйна геополитическите интереси на Москва и Вашингтон се пресичат на още много места в Европа, Близкия изток и Азия. Такъв момент е продължаващата война в Сирия, в която САЩ подкрепят оттеглянето на президента Башар Асад, докато Русия воюва именно на негова страна.

По-рано днес американската дипломация обвини Москва, че не е спазила обещанието си да асистира за изтеглянето от Сирия на иранските милиции, които също се бият за Асад.

Руското външно министерство чрез своя ръководител Сергей Лавров изтъкна, че подобна уговорка не е имало. 

В момента в САЩ текат и разследвания за възможна руска намеса в президентските избори в страната, които излъчиха Тръмп за нов обитател на Белия дом. 

Вчера британският премиер Тереза Мей в прак текст заяви, че руснаците са намесени в кибершпионаж и са дестабилизиращ фактор в международната обстановка.