Още по темата

Човешки черепи и кости, вероятно от масов гроб, бяха открити в двора на къща в македонското село Заяс, принадлежаща на Али Ахмети, лидер на партията на етническите албанци Демократичен съюз за интеграция, предаде агенция МИА.

Ексхумацията на останките е започнала в неделя. На мястото вчера пристигнаха и представители на прокуратурата в Гостивар, която ще започне разследване по случая.

Координаторът на екипа за ексхумация Мусли Муслиу съобщи, че останките вероятно датират от 1913 г. и че телата първо са били запалени, а после заровени в стар изоставен кладенец.

Според него хората, погребани в масовия гроб, са главно местни жители, а броят им е бил между 10 и 60 души.

Муслиу каза също, че още през 2013 г. е започнало разследване за евентуалното съществуване на масови гробове в този регион. Очаква се прокуратурата в Гостивар да съобщи повече подробности за ексхумацията.

През 1913 г., след Междусъюзническата война, регионът преминава под властта на Сърбия. Населението в завладените земи е подложено на етническо прочистване, като стотици хиляди българи, гърци и турци са принудени да напуснат домовете си.