Още по темата

Френският президент Емануел Макрон заяви, че ще има "истински проблем" с операцията на Турция срещу кюрдските милиции в Сирия, ако тя се превърне в "нашествие".

В интервю за всекидневника "Фигаро", което се появява в момент, когато Анкара смята да разшири офанзивата, Макрон заяви: "Ако операцията стана нещо повече от борба с потенциална терористична заплаха на турската граница и се окаже нашествие, ще имаме истински проблем с това."

Ердоган готов да прочиства Сирия до Ирак

Тръмп направи опит да озапти Ердоган

Съдбата на кюрдски Африн - сделка между Турция и Русия

"Франция мисли погрешно, няма окупация. Целият свят знае, трябва да знае, че Турция в никакъв случай не действа, водена от окупаторски манталитет. Ако погледнем операция "Щитът на Ефрат", то тя е потвърждение на това", отвърна турският министър-председател Бинали Йълдъръм, напомняйки за миналогодишната операция в Сирия.

Йълдъръм коментира думите на Макрон на пресконференция с ливанския си колега Саад Харири, с когото разговаря преди това около час в Анкара при закрити врата.

"Това, което ние целим, е да бъдат прекратени ракетните нападения срещу нашата територия. А също и да прочистим терористичните организации ПКК, ПДС и "Даеш", които са се установили в района на Африн", подчерта Йълдъръм.

При ракетен обстрел днес от района на Африн бе убито 17-годишно момиче в Турция, а друг човек бе ранен.

По-рано бившият началник на Генералния щаб на Турция ген. Илкер Башбуг коментира трудностите при провеждането на втората фаза от операцията по CNN Türk.

"Имайки предвид втората фаза, премиерът каза:" Ще унищожим терористите, намиращи се в централните райони на Африн и в други региони. "Това означава да се води борба с терористите в градовете. Дали турските въоръжени сили имат опит в това? Да, така е. Силопи, Джизре. Помните ли тези инциденти?“

Башбуг спомена за трудностите на войната в градски условия. "Много е трудно да се разграничат терористите от цивилните в жилищни райони", каза той.

„Турската армия има опит в тези ситуации. Трябва да имаме вяра в способностите им да планират ефективно и да изпълняват мисиите по най-добрия възможен начин ... Имат ли технологичния капацитет? Да, той е превъзходен. Разбира се, най-важният въпрос е това, което в момента командващите обсъждат: "Как можем да извършим това с минималните съпътстващи щети?", каза генералът, посочвайки, че в Африн живеят около 180 000 души.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.