Още по темата

Около 930 са убитите в света журналисти между 2006 и 2016 година. Хиляди други са жертва на тормоз, насилие, арести и злоупотреби. В 9 от 10 случая извършителите на такива престъпления остават безнаказани.   

Такова обобщение направи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по повод Международния ден срещу безнаказаността за престъпленията срещу журналисти.

Взрив в центъра на Киев, загина известен журналист

Ердоган: Депутат, академик, журналист… те са терористи

Той се отбелязва от 2013, когато на 2 ноември двама френски журналисти са убити в Мали.

В съвремието най-опасната точка за журналистите е в Сирия. От началото на гражданската война в страната в края на 2011 до този момент, там са убити 634 репортери.

Това прави средно по двама на седмица, обявиха от Сирийската мрежа за човешки права, базирана в Лондон.

По-голямата част от пишещите хора, загинали в Сирия, са убити от поддръжници или преки подчинени на режима на президента Башар Асад, гласят данните на организацията. Става въпрос за 526 души или 83% от далите живота си журналисти.

Същевременно и към момента представители на медиите са арестувани и подлагани на изтезания в Сирия. Общият брой на арестуваните и отвлечени журналисти от началото на конфликта е 1124.

Интересното е, че правителството е отговорно за повече убити журналисти от „Ислямска държава” или други терористични организации.  

Опасни точки за отразяване обаче има по целия свят. В Мексико друга война, тази между наркокартелите, доведе до смъртта на десетки журналисти, някои от които убити по изключително жесток начин.

Миналия месец се убедихме също, че спокойната Западна Европа също може да понесе смъртоносни удари по свободата на словото. В Малта известната разследваща журналистка Дафне Галиция беше взривена в колата си.