Още по темата

Лидерите на Саудитска Арабия и Русия, двете най-големи износителки на петрол в света, се очаква да обсъдят днес сътрудничеството в областта на нефтодобива и различията по въпросите за Иран и Сирия. Това ще стане в рамките на първата визита в Москва на управляващ саудитски монарх.

По време на посещението на крал Салман е възможно да бъде подписан комплекс от споразумения за инвестиции, включително по проект за втечнен газ и нефтохимически заводи, и най-вероятно ще бъдат финализирани намеренията за създаване на фонд в размер на 1 милиард долара за инвестиции в енергийни проекти.

ВИЖТЕ ВИЗИТАТА НА САУДИТСКИЯ КРАЛ В МОСКВА В СНИМКИ

Сделки за милиарди между САЩ и Саудитска Арабия

Визитата, която включва разговори в Кремъл с руския президент Владимир Путин, е резултат от стремителното задълбочаване в отношенията между Русия и Саудитска Арабия, продиктувано от обща необходимост да се възпре спадът в глобален мащаб на цените на нефта.

Двете страни съдействаха за сключване на споразумението между ОПЕК и други световни производители за поетапно намаляване до края на март 2018 г. на добива на нефт, но същевременно в гражданската война в Сирия всяка от тях подкрепя различни враждуващи лагери.

Рияд поддържа бунтовниците, воюващи срещу силите на президента Башар Асад, докато руските военни и иранските милиции са на страната на Асад. При това положение се оказва, че Москва е в един лагер с най-големия конкурент на Саудитска Арабия - Иран, за чието регионално влияние в саудитската столица има опасения, че се разраства.

Защо Турция се хвърли в обятията на Путин

По шосетата от летището към центъра на Москва бяха поставени билбордове с приветствия към крал Салман на арабски и руски.

През май на посещение беше неговият син принц Мохамед бин Салман, точно преди да бъде издигнат за престолонаследник, а през 2015 г. суверенните фондове на двете страни сключиха споразумение за инвестиции в размер на 10 млрд. долара.

Най-вероятно обсъжданията за Сирия ще се съсредоточат върху начина, по който тя ще изглежда след разгрома на "Ислямска държава", бъдещето на Асад, какво може да се постигне на мирните преговори между подкрепяните от Саудитска Арабия опозиционни дейци и Дамаск, както и създаването на нови зони за деескалация. Възможно е и кралят да поиска гаранции, че Иран няма да има постоянна роля в Сирия.

Руският в. "Комерсант" описва "крайно големите очаквания" на Москва от първото официално посещение в страната на крал Салман, свързани по-специално с военнотехническото сътрудничество. По данни на вестника от днешните преговори на госта с президента Владимир Путин зависи сключването на оръжейни договори за над 3 милиарда долара.

Според изданието Русия ще предложи на саудитците пакет от договори, включващ по-специално доставката на няколко дивизионна зенитни ракетни системи С-400 "Триумф". Източници твърдят, че при положителен резултат от днешната среща между крал Салман и президента Путин сделката може да бъде сключена в края на месеца.

Москва от 10 години се опитва да стъпи на оръжейния пазар на Рияд. Обсъдени бяха проектодоговори за близо 20 милиарда долара, но до подписване не се стигна. Шефът на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов изтъкваше като причина за това геополитическия фактор.

"Ако наричаме нещата с имената им, саудитците просто си играеха с нас и казваха: Недейте да доставяте системи С-300 на Иран и ще вземаме от вас оръжия - танкове и друга техника", казва Чемезов.

Според източници на "Комерсант"  саудитците искат договорите да им осигурят и съответните технологии, което затруднява преговорите. Засега ресорната компания "Рособоронекспорт" не е коментирала това твърдение.