Още по темата

Вирусът зика се разпространява експлозивно в цяла Северна и Южна Америка, а в последните дни заболели бяха регистрирани и в Европа.

Световната здравна организация предупреди, че от епидемията могат да бъдат засегнати 4 милиона души. Вирусът е регистриран за първи път в Уганда през 1947 г. Разпространяването му в Южна Америка започва едва през 2014 г. Подобно на маларията заразяването става чрез ухапване от комари.

Вирусът се определя като несмъртоносен, като до момента са регистрирани само спорадични случаи на починали, заразени със зика. Има обаче множество доказателства, че заболяването може да доведе до микроенцефалия на плода, при бременни жени.

Основният проблем с вируса е, че няма лекарство или ваксина срещу него. И докато СЗО се чуди дали да обяви заболяването за пандемия, срещу която трябват глобални мерки, учебните търсят различни решения.

Засега разработването на ефективна ваксина търпи неуспех. От биотехнологичната фирма Oxitec обаче предлагат иновативно решение.

Те планират да използват генетично модифицирани комари от вида Аedes Aegypti, които пренасят зика. Новите комари ще носят ген, който причинява смъртта на потомството им преди да достигнат репродуктивна възраст.

Идеята е, че пуснати на свобода, те ще се чифтосат с естествените Аedes Aegypti и така значително ще намалят популацията на вида.

На практика, за да се спре разпространението на болест, която причинява вродени дефекти, Oxitec ще използва генното инженерство, създавайки организми с вроден дефект.

Според компанията методът е изключително ефективен, като при тестове на различни места по света е довел до намаляване с 90% на популациите от комари.

Освен това Аedes Aegypti пренася и редица други тропически болести, сред които е и треската денга.

От Oxitec вече са използвали генетично модифицирани комари от вида с цел да ограничат разпространението на денга в Латинска Америка и Азия. Така че средството за борба със зика е на практика готово и няма нужда от допълнителни изследвания.

Плановете на компанията са да изгради център за производство на генетично модифицирани Аedes Aegypti в Бразилия, като първоначално ще бъде обработен район с население от около 300 хил. души.