34

В ладимир Путин първи поздрави турския си колега Ердоган за победата на изборите в Турция, състояли се вчера.

Руският президент заявил, че победата показва "великия политически авторитет", който лидерът на Турция представлява, както и масовата подкрепа, която народът му показва.

Путин подчерта, че резултатите от вота говорят за курса на развитие, по който Турция е поела под негово ръководство, което е решило много проблеми - социални и икономически, както и е подсилило позицията на страната на международното поле, заявиха от Кремъл.

Двамата лидери са обсъдили и задълбочаващите се двустранни отношения. 

Путин и Ердоган изтъкнаха за пореден път значението на сътрудничеството по регионални въпроси, особено за Сирия, посочи източникът на турското президентство.

От Европейския съюз

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави тази вечер турския президент Реджеп Ердоган за преизбирането му и изрази желание да работи заедно с него за по-нататъшно укрепване и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. 

"Промените в Близкия изток и последвалите потоци от бежанци съществено засягат нашите две страни", заяви канцлерът Меркел в поздравителното си послание, добавяйки че Турция е проявила голяма отговорност по време на бежанската криза. 

"Затова ние още повече желаем да имаме стабилен и плуралистичен партньор в лицето на Турция, в която демократичното участие и спазването на върховенството на закона бъдат засилени", допълва Меркел, като напомня, че дългогодишно приятелство свързва Турция и Германия. 

Британският премиер Тереза Мей също поздрави президента Ердоган за изборната му победа, като изрази надежда, че двете страни ще могат да продължат сътрудничеството си по отношение на сигурността, търговията и ситуацията в Сирия. 

"Премиерът потвърди важността на двустранните отношения и изрази желанието си да продължи работата в партньорство с президента Ердоган и неговото правителство по обшите ни приоритети, включително сътрудничеството в сигурността, търговията и инвестициите, ситуацията в Сирия и подкрепата за политическо уреждане в Кипър", се казва в съобщението на "Даунинг стрийт". 

"Стабилността на Турция е добра новина за Европа", заяви унгарският премиер Виктор Орбан, когато поздрави Реджеп Тайип Ердоган за преизбирането му на президентския пост.

Премиерите на Унгария и България бяха тази сутрин първите лидери от ЕС, отправили поздравителни послания към Ердоган, който вчера бе преизбран за нов петгодишен президентски мандат. 

"Нашият континент е изправен пред сериозни проблеми със сигурността и е от основна важност да ги преодолеем чрез предвидимо и ефикасно сътрудничество с Турция", се казва в съобщение на канцеларията на унгарския премиер.

Орбан заяви също, че желае турският президент да посети в скоро време Унгария.

От НАТО

„Поздравявам президента Ердоган за преизбирането му. Поздравявам и турския народ за високата му избирателна активност“, пък каза в поздрава си към новоизбрания турски президент генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери преди срещата си с министрите на отбраната от ЕС, която се провежда в Люксембург.

Той подчерта, че Турция е важна за 29-членния Алианс. 

„Турция е ключов съюзник в НАТО по много причини, не само защото е на стратегическо географско място, граничещо с Русия в Черно море, но и с Ирак и Сирия на юг. Турция е важна в борбата срещу „Ислямска държава“, срещу тероризма“, допълни той.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също поздрави днес по телефона турския си колега.

По време на телефонния разговор двамата лидери обсъдиха двустранните отношения и изтъкнаха решимостта си за даване на тласък на отношенията.

Отношенията между Анкара и Берлин в последно време се влошиха, главно заради арестите на редица германски граждани в Турция. 

Извън ЕС

Мюсюлманският член на босненското председателство Бакир Изетбегович също изпрати своите поздрави турския преизбран президент, като заяви: "Убеден съм, че ще продължите да ръководите Турция за доброто на турския народ и че в международен план ще продължите борбата за правата на тези, които са лишени от тях", написа Изетбегович в поздравлението си до Ердоган.

"Тъкмо затова вашата победа се празнува не само в Турция, а и навсякъде в мюсюлманския свят", добави той.

От Балканите

От българската държава и президентът, и премиерът изпратиха своите поздрави към Ердоган.

"Вярвам, че конструктивният и интензивен диалог ще продължи възходящото си развитие в интерес на мира, стабилността и сигурността на Югоизточна Европа и за справяне с общите предизвикателства в региона“, заявява Румен Радев в поздравителния си адрес. 

Българският президент изразява увереност, че отношенията между България и Турция и занапред ще бъдат пример за приятелство, добросъседство и ползотворно сътрудничество. 

Премиерът Бойко Борисов още снощи поздрави в телефонен разговор Ердоган. 

„Убеден съм, че изразената днес воля на турския народ ще бъде основа за стабилното и консолидирано развитие на Турция във всички области”, е заявил Борисов.

Той е изразил удовлетворение от засилените контакти между двете държави в последните години и е посочил, че разчита активното двустранно сътрудничество да продължи.

„Вярвам, че заедно ще работим за укрепване на връзките между нашите две страни в областта на миграцията, както и за мира и стабилността в региона”, казал премиерът на България.

Той също така е запознал Ердоган с позицията, която заяви пред европейските лидери в Брюксел, че споразумението с Турция трябва да продължи, за да бъде преодоляна имигрантската криза и че за пореден път е настоял ЕС да изплати останалата част от договорените с Анкара 6 млрд. евро срещу спиране на мигрантския поток.

Турският президент е благодарил на Борисов и е изразил надежда за още по-успешно партньорство между двете държави.

Поздрав към Ердоган е дошъл и от съседна Македония. Президентът Георге Иванов в телефонен разговор е пожелал на турския си колега успешно изпълнение на президентската функция.

„В телефонния разговор бяха разменени мнения за актуалните политически събития в двете страни, при което президентът Иванов благодари за досегашната подкрепа от Република Турция и изрази увереност, че в следващия период ще продължи силното приятелство и сътрудничество между двете държави“, се казва в съобщението на президентския кабинет.

На вчерашните извънредни избори Реджеп Ердоган получи над 50% от гласовете, необходими, за нов мандат с разширени правомощия, съобщи Висшата избирателна комисия на Турция, с което отбеляза пълна победа на вчерашните предсрочни президентски и парламентарни избори в балканската държава.

„Според резултатите, Реджеп Тайип Ердоган печели абсолютно мнозинство валидни гласове, което му позволява да бъде преизбран на първи тур“, каза председателят на комисията Сади Гювен на брифинг в Анкара. Избирателната активност вчера е била 85,47%.

Той посочи, че 97,7% от гласовете са отчетени и преброени. И уточни, че бюлетините, които още не са преброени не са достатъчен брой, за да отнемат победата на Ердоган. Гювен не даде окончателен резултат, но според Анадолската агенция досегашният президент печели с 52,5% от гласовете. Окончателните резултати ще бъдат оповестени след 10-11 дни.

След победата на Ердоган страната ще се превърне от парламентарна в президентска република. Държавният глава ще има контрол над всички власти. Той ще назначава 12 от 15-те съдии във Върховния съд, длъжността премиер отпада, вместо това ще има ресорен вицепрезидент.

Повече подробности за победата на Ердоган - вижте във видеото по-горе.

А още по темата за изборите в Турция вижте тук:

Пълна победа на Ердоган в Турция, Борисов го поздрави

Кървави избори: застреляха регионален лидер в Турция

Избори в Турция: Ще продължи ли да властва Ердоган

Скрита камера засне Ердоган да инструктира за "плътното пазене" на избирателите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 25 минути

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 1 час

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 2 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 3 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 4 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 4 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 5 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 6 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 6 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 6 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 6 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 6 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи