Още по темата

Списъкът на милиардерите в света се е увеличил до рекордните 2043 души, съобщи американското списание „Форбс“.

През 2016 г. в този списък са влизали 1810 души.

Световните милиардери не само се увеличили рекордно като брой, но и имат повече пари от всякога – 7,67 трилиона долара. 

В света има 233 нови милиардери, което е 13% повече спрямо миналата година, а подобно нарастване е най-голямото за всичките 31 години, в които американската медия брои милиардерите и парите им.

Най-заможната личност в света за 4-та поредна година е основателя на Microsoft Бил Гейтс,

чието състояние възлиза на 86 000 000 000 долара. В 18 от последните 23 години Гейтс оглавява класацията на „Форбс“ (Forbes). За последната година парите му са се увеличили с 11 милиарда долара.

Второто място също е на добре познато лице – Уорън Бъфет. Инвеститорът притежава 75,6 милиарда долара.

Най-много е забогатял третият в класацията – основателят на „Amazon” Джеф Безос, който има 72,8 милиарда долара – с 27,6 повече от миналата година.

Четвърти е собственикът на магазините за дрехи „Зара“ Аманио Ортега (71,3 млрд), а петият най-богат в света е основателят и собственик на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг.

Най-много нови милиардери идват от континентален Китай – 76.

САЩ са втори, но с доста по-малък брой забогатели – 25. Това обаче не променя фактът, че Щатите продължават да са страната с най-много милиардери – 565. По общия показател Китай са втори с 319 души.

Жените в списъка са едва 227, като 10 от тях са основали бизнеса си заедно със съпруга или брат си. Най-богата дама е Лилиан Бетанкур или „Мадам L'Oreal”, която притежава 39,5 милиарда долара.

Най-богатите хора в историята на човечеството (видео)

Най-богатите са все по-богати, но неравенствата нарастват

Класацията на „Форбс“ е поредно потвърждение на противоречиви тенденции – състоянието на богатите расте, но с него порастват и социалните неравенства. Това означава, че световното население няма равен достъп до ползите от икономическия растеж и те са предимно за вече заможните.

През януари британската организация „Оxfam” публикува свое проучване, според което състоянието на 8-те най-богати хора в света, сред които са Гейтс, Бъфет, Зукърбърг, Ортега и четирима други мъже, приблизително се равнява на това на 3,46 милиарда души – по-бедната половина от човечеството.

“Такова драматично неравенство заклещва милиони хора в бедност. Скверно е толкова много пари да бъдат съсредоточени в ръцете на толкова малко хора, след като 1 на всеки 10 души оцелява с по-малко от 2 долара на ден”, смята изпълнителният директор на Oxfam Уини Бянима.

Класацията на „Форбс“ също потвърждава и запазването на половото неравенство сред най-богатите – дамите са едва 11%.